Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prestationslöner till Gävles läkare är ovanligt

På de två privatdrivna hälsocentralerna i Gävle finns läkare som får bonus om de hinner ta emot många patienter.
I landstinget däremot finns inga prestationslöner.
– Det har inte varit aktuellt, säger personaldirektören Margareta Petrusson.

Annons

På flera läkarmottagningar i Stockholm får läkarna 100 kronor extra per patient om de hinner med många besök. Enligt Dagens Nyheter har det förekommit att läkare tagit emot över 60 patienter på ett åttatimmarspass.

Och även i Gävle finns det liknande prestationslöner, men de är inte särskilt vanliga.

På landstingets egna hälsocentraler och sjukhus förekommer det inte alls. Men på de två hälsocentraler i Gävle som drivs av det privata företaget Carema finns det i begränsad omfattning.

– Vi har en läkare med prestationslön, säger Stig Lundberg som är chef på Gävle hälsocentral.

Likadant ser det ut på Brynäs hälsocentral.

Enligt Stig Lundberg handlar det om en specialöverenskommelse med en enskild läkare som har ovanligt stor arbetskapacitet. Tar han emot fler än de 2 000 patienter per år som är det normala får han extra betalt och han kan hinna med omkring 4 000 besök per år.

– Risken är att kvaliteten påverkas. Vi följer därför upp det med bland annat patientenkäter. Men vi har inte sett några sämre resultat för den här läkaren, snarare tvärtom. Många patienter är väldigt nöjda med honom, säger Stig Lundberg.

Men han tror inte att prestationslöner blir lika vanliga här som i Stockholm.

Där styrs mottagningarnas ersättning från landstinget av antalet besök. I Gävleborg får de privata hälsocentralerna främst betalt efter hur många patienter de har listade hos sig, bara en mindre del bestäms av antalet besök.

Mer läsning

Annons