Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prisades för sitt civilkurage

/
  • Kristdemokraterna går till val på medmänsklighet.

Jonas Törnell räddade livet på en man som blev misshandlad av ett ungdomsgäng.

Camilla Larsson fick i gång hjärtat på en man som drabbats av hjärtstillestånd.

På måndagen fick de årets Civilkuragepris från Kristdemokraterna.

Annons

Kristdemokraternas riksdagsledamot Inger Davidsson delade ut priset som gick till två Gävlebor som visat prov på medmänsklighet och stort mod.

Jonas Törnell, som jobbar som taxichaufför, berättar att han såg ett ungdomsgäng ge sig på en man när han körde förbi Centralplan i våras.

– Jag uppfattade inte vad som hände på en gång. Men när jag såg att ungdomarna sparkade på den liggande mannen insåg jag att jag var tvungen att göra något, säger han.

Jonas hoppade ur bilen och sprang mot gänget och skrek. Han hjälpte mannen in i taxibilen och undkom på så sätt ungdomsgänget, som förföljde Jonas och mannen och också gav sig på bilen.

– Jag skjutsade hem honom och han tackade mig för att jag hade räddat hans liv. Efteråt kände jag mig ganska skakis och rädd, säger han.

– Det du gjorde är beundransvärt, säger den andra pristagaren Camilla Larsson till Jonas som nickar lite blygt.

Camilla Larsson å sin sida räddade livet på en man vars hjärta hade stannat.

– Det är fantastiskt roligt att få det här priset, men det var allas insats som räddade mannens liv, säger hon och får stora applåder av människorna som samlats bland valstugorna på Drottninggatan där priset delas ut.

Det var i våras som två ungdomar kom springandes till Hälsocentralen i Sätra där Camilla jobbar som distriktssköterska. De ropade att en man hade ramlat ihop i gångtunneln en bit bort.

– Jag tänkte inte, jag tog hjärtstartaren och sprang, berättar Camilla.

Någon hade redan startat hjärt- och lungräddning och Camilla kunde chocka igång det med en så kallad defibrillator och mannen överlevde.

– Det är viktigt att så fina ingripanden uppmärksammas, säger Inger Davidsson och lobbar för kristdemokraternas förslag att instifta en civilkuragelag – att göra det straffbart att inte ingripa när någon är i behov av hjälp.

– Det skulle nog vara bra, säger Camilla Larsson och får medhåll av Jonas Törnell,

– Ja, fast det är synd att det ska behövas en lag för att man ska våga hjälpa andra, konstaterar Jonas Törnell.

Mer läsning

Annons