Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privat hemtjänst fortsätter – försöket blir permanent

/
  • Den som bor i Gävle kommun och bedöms behövs hemtjänst kan även framöver välja en privat utförare.

LOV inom hemtjänsten i Gävle kommun införs permanent. Det beslutade kommunfullmäktige under måndagen efter en hård debatt.

Annons

Frågan var om systemet skulle införas för jämnan efter en fyra år lång prövotid. Systemet innebär att både kommunen själv och privata vårdföretag får bedriva hemtjänst. I dag finns tolv utförare inklusive kommunen.

När frågan skulle avgöras på förra mötet i kommunfullmäktige slutade det med att Miljöpartiet och Socialdemokraterna drev igenom en återremiss till kommunstyrelsen.

LÄS OCKSÅ: Kommunstyrelsen sa ja till Lov inom hemtjänsten i Gävle

S och MP var dock inte nöjda med svaren de fått på frågorna i återremissen. De menade att Alliansen hafsat ihop skrivningen.

– Det handlade om allvarliga saker i uppföljningen av LOV som risk att kunder faller mellan stolarna på grund av dålig samordning. Att nödvändig dokumentation inte görs alls, är bristfällig eller inte följs upp. En annan bärande fråga handlade om personalens anställningsvillkor, sa Åsa Wiklund-Lång (S) under debatten.

MER LÄSNING: Vidare utredning om LOV inom hemtjänsten

Anders Jansson (M), ordförande i omvårdnadsnämnden, menade däremot att svaret var gediget. När det gäller kravet på att vårdföretagen ska ha kollektivavtal eller nödvändiga försäkringar sa han att det finns inskrivet i förfrågningsunderlaget som vårdföretaget får fylla i. Han påpekade också att det bara är ett av vårdföretagen som inte har kollektivavtal

– Vi har en ganska stor och avancerad uppföljning av våra vårdföretag. Nu ska vi också skaffa samma goda kontroll över vår egen verksamhet. Jag tycker att ni är lite formaliatuggare, ni har fått svar, sa han vänd till de röd-gröna partierna.

Efter en omröstning beslutade kommunfullmäktige att LOV inom hemtjänsten permanentas.

ÄNNU MER LÄSNING: Konkurrens inom hemtjänsten pressar anställda - tvingas stressa mellan de gamla

Mer läsning

Annons