Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privat rättskipning bakom misshandel

Någon form av privat rättsskipning kan vara motivet bakom den grova misshandeln i Åbyggeby för några veckor sedan. Tre män sitter häktade och åtalades på måndagen.

Annons

De trängde sig in i en 45-årings bostad och använde skruvmejslar och en yxa vid misshandeln.

Av åtalet framgår det att motivet till misshandeln ska ha varit att de tre ansåg att 45-åringen själv hade begått något brott. De sökte upp honom i hemmet för att skipa rätt, enligt åklagaren Helena Swahn.

Av utredningen har det tidigare framgått att någon av gärningsmännen tidigare på dagen träffat 45-åringen i Boulognerskogen och att de där har blivit osams om något.

Enligt åtalet var det en grov och hänsynslös misshandel. Två av gärningsmännen gav sig på 45-åringen med slag och sparkar och använde skruvmejslar och en yxa som tillhyggen.

Under tiden bevakade den tredje åtalade en bekant till 45-åringen så att denne inte skulle kunna blanda sig i misshandeln. Efteråt hotade en av de åtalade 45-åringen med döden om han polisanmälde misshandeln.

Men 45-åringens grannar hade redan ringt polisen. Två av de åtalade, en 26-åring och en 29-åring, greps dagarna efter misshandeln, men släpptes igen efter förhör. Några dagar senare greps 26-åringen på nytt i en stulen bil, efter att ha prejats av vägen av en polispatrull på Brynäs.

Slutligen greps den tredje misstänkte, en 35-åring, av polisen i Örebro. Han har erkänt sig skyldig till misshandel.

Mer läsning

Annons