Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Privata hälsocentraler tappar också patienter

Även de privata hälsocentralerna märker av den hårdnande konkurrensen. Caremas tre hälsocentraler i Gävle har tappat drygt 3 200 patienter.

Annons

Samtidigt finns det landstingsägda hälsocentraler som faktiskt bryter trenden – och växer.

De landstingsägda hälsocentralerna har som Arbetarbladet skrev i går tappat över 40 000 patienter sedan den fria konkurrensen infördes för två år sedan.

Men även de privatägda hälsocentralerna har påverkats.

– Det är en naturlig utveckling. När det blir fler aktörer blir det färre patienter på varje hälsocentral, säger Maria Pierrou, verksamhetschef på Carema.

När Carema öppnade sin hälsocentral i Bomhus – och tog över efter landstinget som stängde sin – var målsättningen att man skulle öka till 11 000 listade patienter. I stället har man minskat och ligger i dag på 7 400 patienter.

Mest har dock Caremas hälsocentral på Brynäs påverkats. De nystartade konkurrenterna har gjort att man minskat med ungefär 1 600 patienter. Även Caremas Hälsocentral på Södertull har tappat något.

Samtidigt finns det landstingsägda hälsocentraler som håller ställningarna. Södertulls hälsocentral har till skillnad från den privata i samma hus faktiskt ökat.

– När Carema tog över i Bomhus var det en del patienter som valde att flytta till oss på Södertull, säger primärvårdschefen Berit Fredricsson.

Även hälsocentralerna i Hofors och Ockelbo har fått fler patienter. Skälet där är att man tagit över patienter från privata läkarmottagningar som lagt ned eller inte längre listar patienter. Bra klarar sig också Andersberg och Valbo.

Mer läsning

Annons