Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Problem på ishala vägar

/
  • MÅNGA AVÅKNINGAR. En lastbil har kanat av vägen mellan Finnböle och Söderfors. Flera personbilar åkte av när blixthalkan slog till. Även en färdtjänstbil med en rullstolsburen person blev stående i diket i väntan på bärgning.

Avåkningar, stillastående lastbilar och inställda bussar. Gästrikland och Norduppland drabbades av blixthalka på måndagen. Allra värst var det i Söderfors.

Annons

– Fem-sex lastbilar, en sopbil och tre-fyra personbilar körde antingen i diket eller blev helt stillastående i Söderfors. Vi skickade tre bärgningsbilar dit men de hade svårt att ta sig fram, säger Maggan Windahl, vid Sölves Bilbärgning i Tierp.

Det underkylda regnet som föll under natten mot måndagen gjorde vägarna mycket hala.

Flera trafikanter på väg till jobbet överraskades av blixthalkan.

Det finns inga rapporter om personskador från Gästrikland och Norduppland. Men i Finnböle utanför Hedesunda halkade en färdtjänstbil av vägen vid 12-tiden.

En rullstolsbunden person satt fast och fick hjälp av Räddningstjänsten med att ta sig loss.

Förutom i Söderfors var väglaget svårast i Sandvikens kommun, Ockelbo och vid kusten.

– På väg 272 mellan Sandviken och Ockelbo stod bilarna helt stilla på måndagsmorgonen, berättar Patrik Persson, vid Gävle Sandviken bilbärgning, som på måndagseftermiddagen plockat upp runt tio bilar ur Gästriklands diken.

Men även busstrafiken drabbades av halkan. Förseningar och inställda turer drabbade på måndagsmorgonen alla småvägar i Norduppland, Älvkarleby, Gästrikekusten och Sandvikens kommun.

– Det var så mycket att göra för sandarna att de hade svårt att hinna med alla vägar. Det gick inte för bussarna att ta sig fram, säger Lars Björling, affärschef vid X-trafik.

Han berättar att bolaget inte tagit ställning till om resenärer ska få ersättning för de inställda turerna. Vid svår väderlek kan de hänvisa till force majeure.

Även Markbyggarna i Gävle hade en intensiv måndag med sandning av främst gångbanor och cykelvägar.

– Men på gatorna här i Gävle har det nog varit ganska bra. Vi var ute och saltade under natten mot måndagen, säger arbetsledaren Kent Lindberg.

Mer läsning

Annons