Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prolympia tar bort mobilregel

Efter bara en vecka backar Prolympia från sitt skärpta straff för elever som använder mobilen på lektionen.

– Vi har redan uppnått önskad effekt, säger rektorn Göran Larsson.

Annons

Inför förra veckan skärpte Gävleskolan Prolympia sina regler för mobiltelefoner. Om en elev använde telefonen på ett störande sätt under lektionstid skulle läraren ta den i beslag, och eleven skulle få den tillbaka först inför helgen.

När Arbetarbladet intervjuade rektor Göran Larsson i fredags sade han att de nya reglerna skulle utvärderas efter fyra veckor, och att man sedan förmodligen skulle återgå till de gamla reglerna, som innebär att en mobiltelefon som beslagtas i regel återlämnas samma eftermiddag.

Men redan i dag, måndag, har rektorn skrotat de skärpta reglerna.

Har skolan insett att beslutet var felaktigt, eller är rektorn rädd att bli anmäld till Skolinspektionen? Nja, enligt rektorn är det enda skälet till att regeln avskaffas att den inte längre behövs.

– Vi ville få fokus på frågan. Och vi har redan märkt en avsevärd förbättring. Redan första veckan tänkte sig eleverna bättre för hur de använder sina mobiltelefoner, säger Göran Larsson.

Hans uppfattning är att det är en stark social press för många elever att ständigt kolla sina sms och facebook-meddelanden, och att den pressen ökat i och med att iPhones och andra smart phones blivit vanligare.

– När det kommer ett meddelande är det väldigt svårt att låta bli att titta på en gång. Det är egentligen en större fråga om hur uppkopplade och nåbara vi ska vara hela tiden. Men anledningen till att vi reagerade och skärpte reglerna var att det störde lektionerna, säger Göran Larsson.

Tre mobiltelefoner beslagtogs under den vecka då Prolympia behöll telefoner i flera dagar.

Mer läsning

Annons