Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prolympiaelever till sjukhus efter vaccinering

Två elever på Prolympia transporterades i ambulans till Gävle sjukhus i går efter att ha fått lindriga allergiska reaktioner av influensavaccin.

Annons

Massvaccinationen har hunnit fram till personer i tonåren och under veckan ska 500 elever på Prolympia få sina sprutor. I går, måndag, vaccinerades ett hundratal av dem. I två fall inträffade reaktioner som krävde läkemedelsbehandling på plats.

– Det var lindriga allergiska symtom, berättar rektorn Katarina Ivarsson.

Övervakning behövdes

Men eftersom medicineringen krävde övervakning under några timmar och sköterskorna var upptagna med vaccinationer tillkallades ambulans. Eleverna fördes till barnkliniken på sjukhuset.

Hittills har 27 000 invånare i Gävleborg fått vaccinet Pandemrix mot den nya influensan, svininfluensan.

Rapporteringen om biverkningar är uppdelad på flera läkare och smittskyddsläkare Signar Mäkitalo hade i går fått kännedom om en handfull allergiska reaktioner, varav en var av allvarligare art.

700 biverkningsrapporter

Rapporterna kommer att lämnas vidare till Läkemedelsverket. Enligt den senaste uppdateringen därifrån, daterad 29 oktober, har i runda tal 1,4 miljoner doser Pandemrix levererats till Sverige. Omkring 700 biverkningsrapporter har kommit in från hela landet.

Mer läsning

Annons