Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protester mot central strandpromenad

/
  • Planförslaget på första etappen av utbyggnaden av Strömvallen innehåller en ny läktare, ny belysning, en strandpromenad och en bro. Översiktsbild av Thobias Nilsson, Bygg och miljö Gävle

223 personer har skrivit på en protestlista mot den nya strandpromenad längs Gavleån som planeras i samband med Strömvallens ombyggnad.

Annons

– Vi måste vara väldigt rädda om vår å, säger initiativtagaren Tony Berggren.

Arbetarbladet har tidigare berättat om kommunens planförslag för den nya läktaren på Strömvallen. Förslaget är ute på samråd och torsdag är sista dagen att lämna in synpunkter.

I planen ingår även en strandpromenad i trä bakom läktaren, längs med Gavleåns södra strand. Promenaden är tänkt att stärka å-rummets attraktionskraft som besöksmål, både för Gävlebor och turister. Tanken är även att bygga en ny bro till Stadsträdgården så att det blir enklare att ta sig till Strömvallen från det hållet.

Tony Berggren, sportfiskare och ideellt arbetande fiskevärd för Gävle kommun, är orolig för att strandpromenaden ska förstöra å-rummets känsliga miljö och tog därför initiativ till en namninsamling mot förslaget. I veckan lämnades den in till kommunen, med 223 namnunderskrifter.

– Jag är ingen fotbollshatare som är helt emot att man bygger. Men jag är tveksam till att man kan bygga promenaden utan att skövla skogen, säger han.

På senare år har han sett hur vild öring och lax sakta har börjat komma tillbaka i ån. Om för många träd tas bort tror han att det kan leda till att fisken inte stannar kvar och lägger rom.

– Träden ger skugga åt fisk, strömstare och mink. Det är ett ganska rikt djurliv vi har längs ån, säger Tony Berggren som dessutom tillägger att det redan finns gott om promenadvägar längs den södra stranden.

Han är dock noga med att påpeka att han inte är emot den nya fotbollsläktaren, utan att syftet är att visa det starka stöd som finns för att bevara naturen i området.

Förutom namninsamlingen hade kommunen i går fått in ett tiotal yttranden från privatpersoner som har synpunkter på detaljplaneförslaget.

Några tycker att den nya läktaren med sina planerade 23 meter i höjd skulle bli för hög jämfört med andra byggnader i området. Flera är oroade över skador på husen i Villastaden i samband med pålningsarbetet som ska föregå bygget och någon ytterligare är rädd för buller från den nya läktaren i samband med matcher.

Mer läsning

Annons