Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protesterar högljutt på gator och torg

/
  • UT PÅ GATORNA. Martina Haglöf Bolinder och Emelie Carlström har arrangerat ett protesttåg som kommer röra sig från järnvägsstationen till Stortorget. Där väntas tal, musik och avslutningsvis fritt ord för den som vill framföra sina åsikter.

Sverigedemokraternas intåg i riksdagen har resulterat i demonstrationer över hela landet. På lördag blir det en till i Gävle.

– Efter valvakan var jag väldigt upprörd och ville göra något, säger Martina Haglöf Bolinder, en av arrangörerna.

Annons

Flera av veckans demonstrationer har startat via Facebook. Så är fallet också med manifestationen i Gävle på lördag. Under natten mellan söndag och måndag bestämde sig Martina Haglöf Bolinder för att bjuda in sina Facebook-vänner till en gemensam aktion.

– Man ska inte sitta och hålla käften, man måste visa sitt missnöje för att det ska bli förändring, säger Martina Haglöf Bolinder.

På onsdagen hade 500 personer tackat ja till inbjudan. En av dem är Emelie Carlström, hon har också blivit medarrangör.

– Jag blev inbjuden, sedan började vi diskutera hur det skulle kunna läggas upp och det slutade med att vi blev kompanjoner, säger Emelie Carlström.

Flera hundra personer samlades i Gävle mot Sverigedemokraterna redan på måndagskvällen.

Är det nödvändigt med en till demonstration?

– Vi gick om varandra lite. Under måndagen hade vi redan pratat med flera partier om att vara med, då blir det svårt att ändra i planeringen, säger Emelie Carlström.

Mer läsning

Annons