Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protesterna var förgäves

/
  • INTE ENLIGT REGLERNA. Chefen för kommunledningskontoret, Helén Åleskog tog emot protestlistan av Jimmy Nordin och Niclas Bornegrim.
  • KRÄVDE FOLKOMRÖSTNING. 3 600 Gävlebors protester hjälpte inte fullmäktige prövade inte frågan om folkomröstning.

In i det sista försökte Niclas Bornegrim och Jimmy Nordin att få gehör för sin lista med fler än 3 600 Gävlebors protester.


Målet var att få fullmäktige att pröva frågan om en folkomröstning.


Men det blev kalla handen. Enligt reglerna krävs egenhändiga namnunderskrifter, och det finns inte.

Annons

Initiativtagarna till gavleprotest.se var ute i god tid. Redan vid halv tolv i går förmiddag lämnade de in den internetbaserade listan till kommunkansliet för diarieföring, med förhoppningen att kommunfullmäktige skulle ta upp protesterna under mötet.

– Vi kräver en folkomröstning, sa Niclas Bornegrim innan mötet.

Enligt kommunallagen är fullmäktige skyldigt att väcka frågan om folkomröstning i de fall minst fem procent av den röstberättigade befolkningen kräver det.

– I kommentarerna till reglerna står det inget om att kommunen måste kontrollera att alla personer som skrivit på är över 18 år och alltså röstberättigade, säger Makkus Svensson, kommunjurist.

Kruxet är att lagen samtidigt kräver egenhändiga namnunderskrifter och namnförtydligande. Det finns inte, eftersom listan är sammanställd via nätet.

– Därmed uppfyller inte den kraven, säger Markus Svensson.

Det blev också beskedet under mötet.

– Tyvärr kan vi inte ta hänsyn till listan, sa fullmäktiges ordförande Carin Carlström, s.

– Hade vi bara haft tid att stå utanför Nian och samlat egenhändiga namnunderskrifter tror jag att vi fått ihop ännu fler röster. Men både Jimmy och jag är egna företagare och jobbar tolv timmar om dagen. Vi kan inte driva frågan på det sättet, säger Niclas Bornegrim.

PRO hade däremot lämnat in egenhändigt nedtäcknade namnunderskrifter. Men de var bara 14 till antalet.

Mer läsning

Annons