Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protesterna växer

Det pågår en kraftsamling mot de planerade neddragningarna inom omvårdnadsförvaltningen i Gävle.

Flera fackförbund och andra organisationer marscherar i ett fackel­tåg 8 december och en namninsamling planeras.

Annons

– Jag skulle bli jätteglad om många sluter upp, säger Ina Fagerlind, företrädare för Kommunal sektion Gävle.

Prognosen för Omvårdnad Gävle pekar på minus 53 miljoner kronor vid årets slut. Inför nästa år föreslås förvaltningen visserligen få 60 miljoner mer än under 2011 och på papperet kan det se ut som om problemet då är löst. Men eftersom summan ska täcka framför allt de väntade löneökningarna måste andra neddragningar göras.

Tjänstemännen arbetar med förslag och några av dem ska diskuteras vid omvårdnadsnämndens sammanträde 30 november.

Fackeltåget hålls först efter att klubban slagits i bordet.

– Vi kunde inte ordna det tidigare eftersom vi behövde tid till att ordna polistillstånd och nå alla arbetsplatsombud, säger Ina Fagerlind.

Nu är förhoppningen att man i stället ska kunna påverka politikerna till att skjuta till en större höjning av budgetramen än 60 miljoner kronor inför 2012.

Budgeten behandlas av kommunstyrelsen 6 december och bakas in i kommunplanen som beslutas i kommunfullmäktige 12 december.

Tanken är att kommunalrådet Carina Blank (S) innan sammanträdet i fullmäktige ska få en bunt namnunderskrifter i sin hand.

Namninsamlingen startar nu i dagarna.

Birgitta Johansson som har en mamma på äldreboendet Forellplan i Sätra har dessutom skickat personliga brev till ledamöterna i kommunstyrelsen och erbjudit dem att träffa modern. Syftet är att visa hur snålt tilltagna resurserna, enligt Birgitta, är redan i dag. Ledamoten Marita Engström (V) ser positivt på initiativet.

– Det är viktigt att människor engagerar sig, säger hon.

Mer läsning

Annons