Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protestsajt mot Gävles kandidatur till kulturhuvudstad

Jimmy Nordin och Niclas Bornegrim har startat ett upprop på nätet mot Gävle kommuns kandidatur till Europas kulturhuvudstad 2014.


– Vi har tröttnat på politikernas felprioriteringar.

Annons

Jimmy Nordin har startat webbsidan gavleprotest.se där Gävlebor kan skriva under listan för att stoppa Gävles kandidatur till Europas kulturhuvudstad.

– På fem dagar har vi hunnit få in över 1‑400 namn och det måste tyda på att många Gävlebor är missnöjda med satsningen.

Målet är att få in 3 650 röster, det vill säga fem procent av de röstberättigade i Gävle kommun för då att kunna begära folkomröstning i frågan.

– Jag gör det här som privatperson eftersom jag anser att kommunen framför allt bör satsa på vård, skola, idrott samt underhålla gator och torg.

Jimmy Nordin har vunnit tolv SM-guld i kulstötning och medger att idrotten ligger honom extra varmt om hjärtat.

– Det finns inte ens en multiarena i Gävle. Jag tycker att det åtminstone ska finnas en multiarena om man ska ansöka om att få bli kulturhuvudstad.

Det är tänkt att Gävle kommun ska satsa 100 miljoner kronor om staden utses till europeisk kulturhuvudstad 2014. Pengarna ska tas från kommunstyrelsens medel för särskilda utvecklingsinsatser, och satsas utspritt över sex år.

– Det är väl inget fel egentligen men först och främst ska man se till att vården fungerar och att det inte är hål överallt i gator. Och budgetar övertrasseras hela tiden. Det kommer att sluta på 150 miljoner kronor, tror Jimmy Nordin.

20 oktober ska ledamöterna i Gävle kommunfullmäktige besluta om Gävle ska gå vidare med kandidaturen.

– Den här protesten måste påverka politikerna, annars fungerar inte demokratin.

Annons