Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykiatrin skärper rutiner efter självmord

Föräldrarna trodde att sonen fått den hjälp han behövde fram till dess att han tog sitt liv. Men en utredning av fallet visar på flera brister i vården av självmordsbenägna patienter vid Gävle Sjukhus.

Annons

I december 2009 beslutade mannen att ta sitt liv. Först i somras blev Socialstyrelsens utredning av självmordet klar och det var dyster läsning för föräldrarna som tidigare trott att sonen fått bra vård på psykiatrin vid Gävle sjukhus. Nu vill pappan uppmana andra att inte invaggas i tron att patienterna får tillräcklig hjälp.

– Det är bedrövligt, vi fick tjata in honom på psyket. När han väl blev inlagd kändes det skönt, nu fick han i alla fall hjälp. Först nu inser vi att vi inte skulle ha känt oss trygga med det, säger han.

Efter att sonen skrevs ut hade han ingen läkarkontakt som följde upp hans depression. Socialstyrelsen anser inte heller att vården tagit patientens missbruksproblem på allvar och det upprättades aldrig någon vårdplan.

Den fortsatta bedömningen av självmordsrisk som gjordes av mannens kontaktperson var undermålig. Efter att mannen själv meddelat att han mådde sämre höjdes läkemedelsdosen efter telefonkontakt med läkare. Sedan glesades kontakten med vården ut.

Gävle sjukhus har efter Socialstyrelsens granskning tvingats skärpa sina rutiner och även förändra sitt arbete med självmordsbenägna patienter.

Bland annat har kontrollen när patienter uteblir vid inbokade besök utökats. Och de nationella riktlinjer som finns för missbruk och beroendevård har också tydliggjorts.

Mer läsning

Annons