Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykiatriska kliniken i Gävle får kritik efter självmord

Psykiatriska kliniken i Gävle får kritik för hur man hanterat en självmordsbenägen patient som var skriven i ett annat landsting. Patienten tog sitt liv tre dagar efter läkarbesöket.

Annons

Mannen var visserligen skriven i ett annat landsting men ville få sin vård här och planerade också att skriva sig här. Trots det började man genast diskutera hemtransport till hans hemlandsting.

Det gjorde att mannen, som inte ville tillbaka dit, avböjde vård – trots att han hade självmordstankar och planer på att ta sitt liv och trots att den ansvariga läkaren som hade jour bedömde att han behövde läggas in på vårdavdelningen. Och tre dagar senare tog han alltså sitt liv.Nu riktar Socialstyrelsen kritik mot kliniken. Man anser bland annat att mannen borde ha lagts in på avdelningen och fått vård och att eventuella diskussioner om huruvida han skulle flyttas skulle ha skett först senare.

Man anser också att det brustit i kommunikationen mellan den läkare som tog emot patienten, och som var själv under utbildning, och den erfarna läkare som hade bakjour. Man betonar vikten av att utbildningsläkare måste få tillräckigt stöd när de arbetar. Kliniken håller på att se över sina rutiner och Socialstyrelsen gör ett återbesök i höst.

Mer läsning

Annons