Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Råd till småsparare: "Få inte panik"

/
  • Börsraset har gjort många småsparare oroliga. Men experterna uppmanar kunderna att ta det lugnt.

Börsraset de senaste dagarna har gjort många småsparare oroliga och på Nordeas kundcenter gick telefonerna varma hela fredagen. Men det är ingen idé att drabbas av panik, enligt experterna.

– Det viktiga är att se över sin långsiktiga sparstrategi och inte göra något förhastat, säger Stefan Paläng på Swedbank i Gävle.

Annons

Det osäkra läget på börsen gör många människor oroliga över sin privatekonomi. Men det är ingen idé att oroa sig för mycket.

– Osäkerheten på börsen innebär inte att man ska göra något förhastat och exempelvis sälja alla sina aktier. I det här läget är det bra att se över sitt sparande och se till att inte ha allt sitt sparande på börsen, utan även ha andra sparformer som exempelvis sparkonton, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Även Stefan Paläng på Swedbank i Gävle uppmanar småspararna att ta det lugnt.

– Det viktiga just nu är att först och främst komma in till oss och se över sina risker i det långsiktiga sparandet. Vissa kunder har högre risker än de borde, och behöver hjälp att rätta till det. Men stressa inte, utan gå igenom allt noggrant och titta på helheten innan du tar ett beslut, säger han.

På Nordeas kundcenter i Sundsvall, som även tar emot samtal från kunder i Gävleborg, har oroliga kunder ringt in hela fredagen.

– Det har nästan brunnit i telefonerna, och vi har fått överbemanna kundcentret för att kunna svara på alla samtal. Vi har haft konstant kö hela dagen, säger kundjänstarbetaren Nicolina Lundgren.

Hon säger att många kunder frågar om de ska placera om eller sälja av sina placeringar.

Ingela Gabrielsson menar att det är bra att prata med sin bank för att få hjälp om man som kund är orolig.

– Men i övrigt är det bara att vänta och se, för ingen kan säga hur situationen kommer att utveckla sig. Det viktigaste är att inte bli för orolig, för faktum är att börsras kan ske, och det kommer att hända igen.

Mer läsning

Annons