Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddar ett vallöfte men (S)viker ett annat

/

Kommunledningen tillför 10 miljoner för att rätta till det svikna vallöftet om förskolegrupperna. Men samtidigt sviks ett annat vallöfte, den planerade om- och tillbyggnaden av stadsbiblioteket, i budgeten inför nästa år.

Annons

De tre majoritetspartierna Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet presenterar nu sitt förslag till ekonomiska mål och ramar för Gävle kommun under nästa år, med en utblick inför åren efter. På tisdag ska förslaget diskuteras i kommunstyrelsen och 20 juni kommer det till kommunfullmäktige.

– Mycket av det är saker vi har pratat om tidigare. Vi måste se till att de utsatta inte blir lämnade utanför i de samhällsförändringar som pågår och då är det viktigt att satsa på skola och utbildning, säger kommunalråd Carina Blank (S).

Nya förskolor byggs

Som Arbetarbladet berättade i förra veckan tillför kommunen 10 miljoner kronor till förskolan för att minska antalet barn per anställd.

Flera nya förskolor ska byggas de närmaste åren. En på Gävle Strand ska byggas för 25 miljoner under 2012 och ersätta den som i dag finns på Öster. I Gävles södra delar ska två nya förskolor byggas för sammanlagt 30 miljoner under de närmaste två åren och den planerade i Hagaström för 25 miljoner tidigareläggs från 2015 till 2013.

Vill ta ett helhetsgrepp

Samtidigt ser nästa vallöfte nu ut att bli sviket. Det handlar om om- och tillbyggnaden av stadsbiblioteket, som Socialdemokraterna har sagt till väljarna att man vill genomföra under mandatperioden. Nu skjuts de 120 miljoner kronorna som skulle satsas 2014–2015 upp till efter 2018. De rödgröna vill ta ett helhetsgrepp kring Slottstorget, Gamla Gefle och Rådhuset och vill därför vänta med biblioteket.

– Det vore att börja i fel ände att bygga om biblioteket innan vi vet vad man ska göra med Slottstorget. Vi har ett bibliotek som fungerar väldigt bra i dag, även om det har sina brister, säger Carina Blank.

Ny inomhusarena

Kommunen väljer även att prioritera en satsning på 162 miljoner kronor för att bygga en ny inomhusarena för friidrott och andra sporter 2013–2014.

Socialnämnden dras med stora underskott, men får nästa år ett öronmärkt tillskott på 12 miljoner kronor för att täcka de ökade kostnaderna för försörjningsstöd.

Som en följd av förändringar av elevkullarnas storlek ökar de generella ekonomiska anslagen till barn- och ungdomsnämnden, som har ansvar för grundskolan, under de kommande åren, medan anslagen till utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, som ansvarar för gymnasieskolan, minskar.

kommunalråd

Mer läsning

Annons