Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rådhusets framtid oklar

/
  • Lokalkontor blir kvar. Totalt finns 23 tjänster på institutet samt ett tiotal doktorander. Av samtliga är det fyra till fem personer som kommer att bo i Gävle efter flytten och det kommer att finnas kvar ett lokalkontor för att de ska slippa pendla dagligen.

I 13 år har rådhuset haft en och samma hyresgäst. Men nu står det klart att Institutet för bostadsforskning flyttar till Uppsala.

– Vi ser det som en möjlighet att göra något spännande av rådhuset, säger Cathrine Holgersson, vd för Gavlefastigheter.

Annons

I drygt ett decennium har prefekten Roger Andersson jobbat på Institutet för bostads- och urbanforskning (IBF) som är beläget i rådhuset. Lika länge har frågan om en flytt till Uppsala diskuterats.

Anledningen är att institutet tillhör Uppsala universitet – lärarna undervisar där, men forskar i Gävle.

– Och för varje rekrytering vi har gjort har tyngdpunkten förskjutits söderut, så det är snart inga kvar som bor i Gävle. Vi har i stort sett hela lärarpersonalen pendlande från Stockholm och Uppsala, säger Roger Andersson.

Samhällsvetenskapliga fakulteten har nu beslutat att huvuddelen av verksamheten ska flyttas till Uppsala och även hittat en lämplig fastighet för institutet.

Inflyttning nästa sommar?

Enligt Roger Andersson tyder det mesta på att en inflyttning kan ske i juni 2012.

Det innebär att Gavlefastigheter har ett drygt år på sig att hitta en ny hyresgäst. Trots att ingen formell uppsägning har kommit in ännu har flera intresserade aktörer redan hört av sig.

Men arbetet med att hitta en lämplig verksamhet kommer inte att ske i en handvändning, påpekar Cathrine Holgersson.

– Vi ser det som en spännande möjlighet och vi kommer att jobba väldigt grundligt med det, säger hon.

Gavlefastigheter kommer att höra sig för med kommunledningen om det finns några synpunkter på vilken verksamhet som ska finnas i fastigheten, träffa de privata fastighetsägarna kring torget och även lyssna in handeln. Det är heller inte uteslutet att Gävleborna kommer att kunna få ha ett finger med i spelet.

Se över möjligheterna

På torsdag ska en grupp från det kommunala bolaget, där- ibland Cathrine Holgersson, besöka rådhuset för att gå igenom lokalerna och se över vad som är möjligt rent byggnadstekniskt.

– En sådan här fastighet har i sig själv en hel del begränsningar. Det är tjocka stenväggar så det är inte helt enkelt att anpassa till vad som helst, säger hon.

Emma Fagerberg

Mer läsning

Annons