Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Raketlangning ett problem vid nyår

/
  • Fyrverkeriförsäljare. Calle Jansson har sålt fyrverkerier runt nyår och valborg i fem års tid. Han tycker att affärerna går bättre och bättre för varje år som går. Han och hans kollegor är noga med att kolla leg på alla som ser unga ut. Detta eftersom det är förbjudet att sälja fyrverkerier till personer under 18 år.
  • Raketköpare. Familjen Kangas-Åkesson från Sandviken har köpt en fyrverkeritårta och små smattertanks till nyårsfirandet. Barnen får titta på medan föräldrarna tänder fyrverkerierna.

Åldersgränsen för att köpa eller använda fyrverkerier är 18 år. Ändå rapporteras det varje nyår om hemska olyckor där minderåriga skadats av fyrverkerier.

Annons

Nu har lagtexten förtydligats. Det ska vara enkelt att förstå: det är förbjudet att langa raketer till minderåriga.

I Sveas fyrverkerivagn som står uppställd vid köpis i Valbo går det att köpa det mesta i fyrverkeriväg. Enskilda jätteraketer, tårtpaket och små smattertanks.

– Det är främst raketer och tårtor som går till nyår, berättar Calle Jansson, som sålt raketer vid köpis runt nyår och valborg de senaste fem åren.

Calle Jansson tycker att affärerna går bättre och bättre för varje år. Raketer säljer bra helt enkelt. Han och hans kollegor är väl medvetna om förbudet att sälja fyrverkeripjäser till minderåriga. Därför är det obligatorisk legkontroll på alla köpare som ser unga ut. Han har aldrig misstänkt att någon langning av fyrverkerier skulle förekomma.

– Nej, det har vi inte märkt någon gång, säger han.

Föräldrarna bestämmer

Familjen Kangas-Åkesson från Sandviken väljer en fyrverkeritårta och små smattertanks från Sveas sortiment. Det är mamma Sofia och pappa Pasi som bestämmer vad som ska köpas. Men sönerna Nils och Axel vill väldigt gärna vara med och tycka till.

– Det är såklart vi vuxna som tänder fyrverkerierna, säger pappa Pasi.

Tydligare lagtext

Den som är under 18 år får vare sig köpa eller handha fyrverkerier. Den som langar fyrverkeripjäser till en underårig kan straffas med böter. Så har lagen sett ut under lång tid. Men under denna höst förtydligades lagtexten.

Försäljare kan mista tillstånd

– Det är för att tydliggöra för föräldrarna och polis att detta är olagligt. För att de ska veta hur de ska tolka och förklara lagen. Det sker olyckor när minderåriga hanterar fyrverkerier, alldeles för ofta. Vi vill minska olyckorna, förklarar Torkel Schlegel, enhetschef på rättsenheten på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Samtidigt förändrades även ansvaret för utfärdande av tillstånd och tillsyn av försäljning av fyrverkerier. Numera är det kommunerna, inte polisen, som har ansvaret.

– Skulle det framkomma till oss att något ställe slarvar med legkontrollen kan det i en förlängning göra att försäljningsstället mister sitt tillstånd, säger Johan Melin, brandinspektör på Gästrike räddningstjänst.

Han vill att föräldrarna ska tänka efter innan de köper fyrverkerier till sina barn.

– Det är många ungdomar som mister sina fingrar vid nyår och valborg. Fast ungdomarna trycker på ska föräldrarna stå på sig. Föräldrar får inte köpa ut.

Mer läsning

Annons