Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rånare dömdes – fortsatte råna efter en vecka

/
  • 19 oktober dömdes 18-åringen till skyddstillsyn för det uppmärksammade rånet av en 90-årig dam på Staketgatan i april. Sex dagar efter domen begick han två nya rån i Uppsala.

19 oktober dömdes 18-åringen till skyddstillsyn för det uppmärksammade rånet av en 90-årig dam på Staketgatan i april. Sex dagar efter domen begick han två nya rån i Uppsala. I går häktades 18-åringen sedan han även stulit mobiltelefoner av folk i Gävle under helgen som gick.

Annons

Det uppmärksammades stort i Gävle när 18-åringen, som då var 17 år, i april tillsammans med en annan pojke rånade en 90-årig kvinna på Staketgatan. De rev i damens handväska och rullatorn knuffades undan så att hon hamnade på marken.

19 oktober dömdes 18-åringen för rånet och några andra småbrott till skyddstillsyn. Anledningen till att det inte blev fängelse var hans låga ålder. En person som döms till skyddstillsyn får en övervakare från frivården att hålla regelbunden kontakt med och får lägga upp en behandlingsplan med exempelvis drogtester eller samtal med terapeut.

Hur 18-åringens skyddstillsyn gått till är dock oklart, för redan sex dagar efter domen var han ute och begick två nya rån i Uppsala.

Stal mobiltelefoner

Under helgen som gick var 18-åringen i centrala Gävle där han tog ifrån två personer deras mobiltelefoner.

– Han har tillgripit mobiltelefoner. Det har gått till ungefär som väskryckningar, säger åklagare Helena Swahn.

Mannen och en 19-årig kamrat greps av polisen sedan de gömt sig i en trappuppgång efter den andra stölden. 19-åringen anhölls senare, men släpptes så småningom eftersom hans inblandning i stölderna hittills inte gått att bevisa.

– Vi håller på och utreder hur det har gått till väga, säger Helena Swahn.

På tisdagen häktades 18-åringen på sannolika skäl misstänkt för två grova stölder och två fall av rån och misshandel. Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar. Åtalet ska lämnas in senast 1 december.

Mer läsning

Annons