Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Rånaren sa att han skulle slå ihjäl mig”

/
  • RÄTT ATT INGRIPA. ”Allmänheten är mycket starkare än ett par rånare. Det var rätt att ingripa”, säger Amadou   Sane som var en av männen som grep en av rånarna.

Ett vittne berättar att rånaren fick springa runt runt i en cirkel mellan Gävlebor som försökte gripa honom.
Amadou Sane var en av dem. Han fällde rånaren med en bensving och fick själv en smäll tillbaka.
– Det handlar om att leva upp till sina värderingar, säger Amadou. Men han rekommenderar inte självklart alla att göra om det han gjorde.

Annons

Amadou Sane jobbar på socialtjänsten i Gävle kommun. Tisdag 30 september var mitt under Ramadan och han hade bråttom från morgonens bönesamling till ett personalmöte på jobbet.

– När jag gick förbi banken såg jag att det hände något där, så jag stannade till en bit där-ifrån. Jag förstod att det var ett rån, och när jag såg en man komma springande tänkte jag: Nej, han ska inte komma undan.

Amadou var en av flera som sprang fram och stoppade rånaren. Han fick själv en smäll över kinden så att han började blöda. Händelsen syns på en kort film, som ett vittne tog med mobilen, och som nu är en del av polisens bevis mot rånarna.

– Sen fällde jag honom med en bensving, berättar Amadou.

– Jag ska slå ihjäl dig, svarade rånaren.

Männen höll kvar honom i ett par minuter tills polisen kom och tog över.

I polisens förundersökning som ligger till grund för åtalet mot rånarna som kom i går finns det massor av vittnesmål om hur människor ingrep mot rånarna. Ett par kvinnor var först på plats och attackerade den rånare som vaktade utanför vid mopeden. Sedan anslöt fler åskådare. En sparkade omkull mopeden.

Den andre rånaren flydde förföljd av en man som i mobilen rapporterade till polisen vart han tog vägen. Rånaren greps på ett tak där han gömt sig.

Efteråt har Amadou funderat en del på vad som kunde ha hänt om rånaren varit beväpnad.

– Han tycker att de som stoppade rånarna gjorde rätt. Men det är inte självklart att alla ska ingripa i alla lägen. Det beror på situationen, var och en måste fatta sitt eget beslut.

För honom själv kändes det bra att kunna leva upp till det som han jobbar med till vardags.

En av hans uppgifter är att prata värderingar, etik och moral, rätt och fel med ungdomar.

– Man pratar om att visa civilkurage, och det är rätt, allmänheten är mycket starkare än ett par rånare.

Mer läsning

Annons