Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rånen i Gävle kan vara ännu fler

/
  • Söndag 24 oktober, 00.20, Drottninggatan ICA spegelnEn 16-årig pojke fick ett slag i ansiktet och en spark i magen och blev av med sin mobil. Hans kamrat som var med misshandlades också. Fyra män svarade för misshandeln.
  • Tisdag 26 oktober, 21.30, Nygatan vid P-utfarten från Nian28-årig kvinna möter uppåt sju ungdomar. Tre av dem attackerar henne, tar stryptag och trycker upp henne mot väggen. Hon blir av med en kasse med bland annat skor och bankomatkort. Hon polisanmäler ett par timmar senare.
  • Söndag 24 oktober, 02.20-02.30 Femte tvärgatan, Brynäs31-årig man misshandlas och sticks i ryggen av två killar. Rånas på mobil och pengar. Brottsoffret har haft förhinder och är ännu inte förhörd av polisen.
  • Måndag 25 oktober, kl 16.40. Stallgatan56-årig kvinna råkar ut för en väskryckning när hon ska kliva på sin cykel. Brottet kallas inte för rån utan grov stöld.
  • Torsdag 21 oktober kl 14-16, Nygatan 69AEn 15-åring söks upp av en man och tvingas under knivhot först att gå hem och hämta pengar, och sedan gå till en bankomat. Händelsen tar totalt ett par timmar. Rånet anmäls först på tisdagen.
  • Torsdag 21 oktober kl 14-16, Nygatan 69AEn 15-åring söks upp av en man och tvingas under knivhot först att gå hem och hämta pengar, och sedan gå till en bankomat. Händelsen tar totalt ett par timmar. Rånet anmäls först på tisdagen.
  • Fredag 22 oktober, kl 00.10. Gångtunneln vid stationenEn 32-åring misshandlas grovt av flera killar som han möter i den avstängda gångtunneln. Det kan ha varit ett försök till rån som avbryts av att två män kommer förbi. Den polisanmälan kommer också långt senare till polisen

Samma rånare eller flera olika? Det är en av de saker som Gävlepolisen rångrupp nu försöker få klarhet i.

– Det finns uppgifter om gärningsmännen som stämmer överens, men det finns också sånt som inte stämmer. Det är mycket svårt att värdera signalement som lämnas av chockade rånoffer, säger Mikael Hedström.

Annons

Polisen såg höstens lugn efter sommarens många rån som ett gott tecken. Men under den senaste veckan har sex nya brottsutredningar kommit in. Och det kan vara ännu fler.

– Det finns ett mörkertal, säger polisens presstalesman Mikael Hedström.

Rån som har begåtts kan var okända för polisen av flera skäl.

* Brottsoffret gör ingen anmälan. Flera av de nu kända offren har väntat flera dagar innan de vände sig till polisen.

* Brottet uppfattas inledningsvis som något annat än rån, till exempel misshandel eller stöld.

– Vi går nu igenom ett antal sådana anmälningar för att undersöka det, säger Hedström.

Mikael Hedström framhåller att den breda allmänheten inte bör känna någon större oro för att själva bli rånade. Riskgruppen är i huvudsak män, ofta ensamma på öde platser på nätter och kvällar, ofta berusade.

– En rekommendation är att undvika dom situationerna, säger Hedström.

Det senaste anmälda rånet som ägde rum på tisdagskvällen bryter mönstret. Offret var inte en man utan en 28-årig kvinna och platsen var en trafikerad gata, Nygatan vid P-utfarten från NIan och tiden omkring 21.30.

Tre unga män ur en större grupp tog stryptag på kvinnan och rånade henne.

Polisens rångrupp lämnar innan de har sammanställt förhören kring de senaste rånen inte ut några signalement. Men man är mycket intresserade av vittnen som har sett något i anslutning till rånen.

Polisens telefonnummer är 114 14.

Mer läsning

Annons