Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rapatac gör nytt besök i fiskebyn i Senegal: "När vi kommer dit, då dansar dom"

/

Först såg de till att skolan fick datorer – sedan invigdes marknadsplatsen ett år senare.
Snart ska Rapatac for the people ta nästa steg i att utveckla fiskebyn Mbodiéne i Senegal.
– När vi kommer dit, då dansar dom, säger Moussa N´Diaye med ett leende inför resan till området Pul.

Annons

LÄS MER: Rapatac for the people åker till Senegal på sportlovet

Samarbetet mellan Rapatac for the people och Mbodiéne startade för två år sedan då borgmästaren och rektorn på den lokala skolan i fiskebyn kontaktades.

Tack vare en lyckad kampanj såg Rapatac for the people till att skolan fick 20 nya datorer och en skrivare – något som verkligen behövdes.

Ett år senare invigdes bygget av marknadsplatsen i Mbodiéne. Den tidigare marknaden var förfallen och i den nya förbättrades levnadsvillkoren för kvinnorna i byn vilket i sin tur medfört att fler barn kan fullfölja sin skolgång.

Om drygt en månad ska det tredje projektet i ordningen slutföras på plats i Pul, en av de mindre delarna i Mbodiéne.

14-årige Milton N´Diaye kommer att åka med för tredje året i följd – och han ser fram emot det lika mycket den här gången. Nu ska byns förlossningslokal rustas och brunnarna i Pul ska få en skyddande mur runt omkring sig. Möblerna i förlossningslokalen ska bytas ut för att kunna skapa bättre hygienförhållanden vid förlossningar.

En container är redan skickad till Senegal med insamlade kläder till ett barnhem samt sjukhussängar och redskap, som Region Gävleborg har varit med och skänkt till förlossningslokalen.

– När vi kommer dit ska vi hjälpa till att montera allt och dekorera alla grejer så att det blir fint, säger Milton N´Diaye, som tillsammans med Kajsa Lindh, Klara Lindh, Klara Spåls, Greta Spåls och Ebba Elvelid samt 16 vuxna reser till Senegal den 26 februari för nio dagars arbete.

Inhägnaderna kring brunnarna kommer att skapa bättre levnadsvillkor för familjerna i Pul – och på sikt även öka möjligheterna att kunna utveckla jordbruket och bättre ta tillvara på brunnarnas vatten.

– Mycket skräp och annat dras ner i brunnarna, speciellt under regnperioden. Att förebygga detta skulle bidra till renare vatten och minska risken för olika sjukdomar och smittor, säger Moussa N´Diaye.

LÄS OCKSÅ: Rapatac satsar på spelutveckling: "Vi vill ge barnen de kreativa verktygen"

Rapatac for the people har genomfört en förstudie för att få fram en kostnadskalkyl för projektet och den totala kostnaden ligger på 85 000 kronor, men Moussa N´Diaye räknar med att det i slutändan kommer att landa på en högre summa. Månadsgivare har varit välkomna att bidra till projektet och kommer att få följa med på resan för att genomföra projektet på plats.

Elvaåriga Greta Spåls har lyckats bäst med att locka sponsorer.

– Här har vi vår guldgruva, det är hon som har samlat in mest pengar. Hon har säkert samlat in 15 000 kronor, säger Moussa och klappar Greta på huvudet.

Moussa konstaterar sedan att det arbete som Rapatac for the people lägger ner för fiskebyn är mycket betydelsefullt.

– Varje gång försöker vi hitta ett nytt projekt, vilket behov som är störst. Nu har vi valt en ny by. Första gången jag körde bil i Mbodiéne kände jag verkligen att "det här är Afrika". Då kände jag ingen där, men nu...

– Nu är vi populära där! När vi kommer dit, då dansar dom.

Och dans – det är precis vad de yngre förmågorna inom Rapatac for the people ska lära ut till sina jämngamla under dagarna i Pul.

– Varje år har vi försökt hitta på något kreativt med barnen. Förra året gjorde Ebba en dans med de barn vi umgicks med då, det var väldigt coolt och alla tyckte det var fantastiskt att få vara med och dansa. Ebba lärde tio barn dansen lagom till invigningen av marknaden, säger Milton N´Diaye.

Tillsammans med de fem tjejerna ska han nu lära ut en ny dans till barnen i Pul.

– Alla här dansar utom jag. Vi ska lära in dansen och sedan visa upp den tillsammans med runt 100 barn i samband med invigningen av sjukstugan och brunnarna. Jag hoppas att det kommer att bli lika coolt som förra gången, säger Milton.

– Det känns både spännande och lite nervöst, jag har inte varit där förut. Det kommer att krävas mycket av alla för att vi ska hinna med allt, säger Kajsa Lindh.

Moussa N´Diaye poängterar hur viktigt det är att påminna sig själv om hur förutsättningarna skiljer sig mellan tillvaron i Gävle och livet i Mbodiéne.

– Jag som pappa tycker det är en viktig del i det hela, att barnen här ska förstå hur bra dom har det. Jag vill att min son ska fatta hur privilegierade vi är här. Och för att verkligen göra det vill jag att han ska andas dammet!

Kajsa Lindh sammanfattar det rätt bra:

– Vi tänker på saker som vi inte har, medan dom hyllar saker som dom faktiskt har.

LÄS MER: Moussa välkomnar gärna ny satsning

Mer läsning

Annons