Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätten till rånaren: "Din sista chans"

/
  • BROTTSPLATSEN. Två killar satt på en parkbänk i Sätra. 17-åringen rånade dem, trots att de känt igen honom, och hälsat på honom med hans förnamn.

"Jag hoppas att du förstår att det här är din sista chans".

Det budskapet fick den 17-årige rånaren från alla håll under rättegången på fredagen. Nästa gång blir det fängelse, försökte både åklagaren, domaren och hans egen advokat förklara för honom.

Annons

17-åringen har dömts två gånger förut för rån men även för misshandel och narkotikabrott. Han har trots sin ungdom redan provat på att sitta frihetsberövad, både inom sluten ungdomsvård, och nu inför rättegången som häktad. De senaste två åren har han ständigt funnits i någon form av ungdomsvård.

När han begick sitt senaste rån i slutet av juli hade det bara gått någon vecka sedan han fick lämna det senaste behandlingshemmet. Brottet verkar både naivt, obegripligt och kanske banalt. Men följderna blev allvarliga både för honom själv och de två yngre killarna på parkbänken i Sätra.

Killarna kände igen 17-åringen på håll och de tittade på varandra. På väg fram mot parkbänken drog 17-åringen ned en vit rånarluva över ansiktet. När han kom fram hejade killarna på honom, sa hans förnamn och de tog varandra i hand. Då säger 17-åringen: "Ta hit mobilerna!"

– Först då blev jag rädd och förstod att det var allvar, berättade ett av rånoffren i går.

Båda rånoffren berättade att rädslan sitter i fortfarande. Ingen av dem går gärna ut ensamma längre.

En av killarna sa att hans telefon var värdelös. Men han fick lämna den ifrån sig ändå. Den andre ljög och sa att hans telefon låg kvar hemma. Då slet 17-åringen i stället av honom en halskedja.

– Jag behövde pengar snabbt till ett gymkort, är 17-åringens förklaring till rånet.

Men hur tänkte du när du rånade personer som hade känt igen dig.

– Jo, jag vet, det var dumt...

Det var ytterst nära att 17-åringen skulle låsas in i ungdomsfängelse efter det här rånet. Men socialtjänstens utredare tror på honom och hans löften att den här gången verkligen fullfölja en seriös vårdplan på ett behandlingshem. En plats på ett hem var bokat till samma kväll. Det blev också rättens dom.

En av socialutredarna fick till och med chansen att från sin åhörarplats lägga ett ord för honom i rättegångens slutskede.

– Jag tror han klarar det nu. Det finns mycket positivt i honom, trots att han gör dumma grejer gång på gång, sade hon.

Mer läsning

Annons