Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätten ville se Svarte Jägaren

/
  • 35-åringen som har åtalats för att ha beställt branden av ungdomarna, på uppdrag av restaurangens ägare, lämnar tingsrättens syn i restaurangen iförd bojor, åtföljd av personal från häktet.
  • Åklagaren Mikael Hammarstrand var mest aktiv under tingsrättens syn på Svarte Jägaren. Bakom honom bland andra advokat Bengt Hennel, Håkan Andersson från Gästrike Räddningstjänst samt advokaterna Kaj Axlund, Stefan Wallin och Göran Lundvik.

Sex åtalade med varsin advokat, en åklagare, två domare, tre nämndemän, en tingsnotarie, två tolkar, några poliser, några journalister och en handfull andra åskådare deltog när Gävle tingsrätt på tisdagen gjorde syn på restaurang Svarte Jägaren.

Annons

En så kallad syn kan vara en del av en rättegång om det bedöms vara viktigt att rättens ledamöter med egna ögon får se brottsplatsen.
I Svarte Jägaren-rättegången har både en av de tilltalades advokat och åklagaren Mikael Hammarstrand begärt syn.


I huset där branden anlades bor många äldre personer. Under tiden som rätten samlades på Svarte Jägarens bakgård passerade flera av dem med sina rollatorer och undrade vad som stod på.

Vad som sades under rättens besök inne i restaurangen fick journalister och åhörare inte veta. Med platsbrist som motivering valde rätten att hålla synen stängd för åhörare.
I stället tog åklagaren Mikael Hammarstrand efteråt med journalister och andra besökare på en extra tur genom lokalerna.

Han visade att det fanns både brandlarm och släckningsutrustning i lokalen.
– Trots att en av restaurangens ägare och flera andra män fanns i lokalen när branden bröt ut har inget av det använts, framhöll han.


Han ville också visa att ägaren och hans pokervänner måste ha hört när ungdomarna krossade fönstret i restaurangen för att anlägga branden.
Åklagaren bad i går en polis att gå bort till aktuella fönstret och banka för att visa att ljudet nådde pokerrummet.
– Tänk er en stor sten som krossar rutan. Det måste ha blivit ett öronbedövande ljud, hävdade han.

Under synen deltog även Håkan Andersson från Gästrike Räddningstjänst som var räddningsledare vid branden natten till 10 april. Tisdagen var förhandlingsdag fyra av sammanlagt tolv. Rättegången avslutas i slutet av oktober.

Mer läsning

Annons