Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Rättvisan segrade”

/
  • Lättad. Sefko Ramic, som flydde från Bosnien till Sverige för 15 år sedan är glad att den ökände bosnienserbiske krigsförbrytaren äntligen kunde gripas.

Den efterlyste bosnienserbiske krigsförbrytaren Radovan Karadzic greps av serbiska säkerhetsstyrkor i måndagskväll efter tolv år på flykt.
– Jag är så glad, rättvisan har segrat. Det känns som en helgdag, säger Sefko Ramic, som flydde från Bosnien till Sverige 1993.

Annons

Radovan Karadzic var president i utbrytarrepubliken Republika Srpska och anklagas bland annat för att ha beordrat massavrättningarna i Srebrenica 1995 då uppemot 8 000 människor mördades.

– Jag hoppas att han får sitt straff så att de anhöriga till offren i Srebenica kan få upprättelse och ro, säger Jasminka Balic.

Hon flydde från den etniska utrensningen i Bosnien 1993, tillsammans med sin man och sina två barn, till Sverige. De bor sedan dess i Gävle.

– Vi var tvungna att fly. Militären knackade på varje kväll. De ville åt vår stora lägenhet på 104 kvadratmeter. Vi var rädda att vår dotter skulle våldtas och att min man skulle fängslas.

Jasminka Balic har under de senaste åren följt utvecklingen i sitt forna hemland.

– Det är lätt att lista ut hur Karadzic har kunnat hålla sig undan i alla dessa år. Hans vänner i Serbien har gett honom skydd. Men nu vill Serbien ut i världen, de vill komma med i EU och därför har de låtit gripa Karadzic.

Tidigare jurist

Vänsterpolitikern Sefko Ramic, 53 år, bor i Sandviken men är född i Bosnien och kom till Sverige 1993. I sitt gamla hemland arbetade han som jurist.

– Telefonen har ringt hela dagen, alla vänner och släktingar vill berätta om nyheten. Det har länge cirkulerat ett rykte i Bosnien om att Karadzic alltid skulle jagas men aldrig gripas. Nu är han fast.

Men Sefko Ramic är övertygad om att myndigheterna hela tiden vetat var Karadzic befunnit sig.

– Det är ett politiskt spel. Karadzic betraktas av många i Bosnien som en hjälte, det hoppas jag ändras nu och att de börjar se honom som den krigsförbrytare han är. Han har skadat ett helt folk.

Sefko Ramic anser att Bosnien ännu har långt kvar innan landet blir enat och demokratiskt.

– Det är samma politik som det var 1995 men gripandet var ett steg i rätt riktning.

Annons