Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Razzia mot sjöfylleri i Hedesunda

Två personer blåste positivt när polisen och kustbevakningen genomförde en extra kontroll av sjötrafikanter under tisdagskvällen.

Kontrollen skedde i samband med en dans på Ön utanför Hedesunda.

Annons

Polisen och kustbevakningen hade beslutat om en extrainsatt kontroll av sjötrafiken eftersom man misstänkte att många körde påverkade till och från festplatsen.

Dessutom hade polisen i Uppsala län tidigare sett att flera båtförare vid en båthamn i närområdet till Ön druckit alkohol i samband med båtkörning. Då polisen inte har egna båtar har de har haft stora problem med att komma åt förarna.

På tisdagskvällen tog de därför hjälp av kustbevakningen.

Två personer blåste positivt i kontrollen. Omkring klockan 00.30 blåste en 29-årig båtförare från Söderfors 0.26 mg/l i utandningsprovet. Det motsvarar ungefär 0,5 promille i blodet.

Senare på natten strax efter klockan två blåste en 47-åring från Tierp 0,57 mg/l (över 1 promille i blodet). De misstänks nu för sjöfylleri respektive grovt sjöfylleri.

Många båtar försvann

Enligt polisen försvann många båtar när det blev mörkt. De var svåra att se då många saknade navigationsljus.

– Hade vi varit mer folk hade förmodligen fler gripits, säger Mikael Hedström på Gävle-polisen.

Normalt sett sköter kustbevakningen all kontroll av sjötrafiken, men är begränsade till att bevaka kustområdena.

Samarbete över länsgränsen

Inne i landet, i sjöar och älvar, är det polisens ansvar. Men eftersom de inte har egna båtar samarbetar de med kustbevakningen.

Tisdagens insats var ett samarbete mellan kustbevakningen och polisen i både Uppsala och Gästrikland eftersom vattnet sträckte sig över länsgränsen.

Mer läsning

Annons