Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Receptavgift olaglig

/
  • Receptavgift. När man har hämtat ut sina mediciner på apoteket har man som patient ofta fått betala en receptavgift på 80 kronor.

Patienter i Gävleborg har fått betala olagliga avgifter för recept.

Landstinget har regelmässigt tagit ut 80 kronor för receptförnyelser – trots att någon sådan avgift inte finns.

Missen upptäcktes när betalningssystemet skulle göras om.

Annons

När man har hämtat ut sina mediciner på apoteket har man som patient ofta fått betala en receptavgift på 80 kronor. Det är en avgift som landstinget tagit ut om man till exempel ringt in till hälsocentralen och fått ett recept förnyat.

Betalat på apoteket

Patienten har betalat in pengarna på apoteket som sedan skickat vidare dem till landstinget.

Och det är helt okej i vissa fall. Har du fått receptet efter att du personligen på telefon pratat med den läkare eller distriktssköterska som skrivit ut det får landstinget ta betalt. Det betraktas då som en telefonkonsultation som ersätter ett besök och det kostar 80 kronor.

Men det har visat sig att det utvecklats en praxis att ta betalt för i princip alla recept som patienter beställer – och det är inte tillåtet.

Beställer på telefon eller mejl

Det kanske vanligaste när en patient behöver ett nytt recept är att man ringer och får prata med någon på hälsocentralen som vidarebefordrar beställningen till läkaren som sedan skriver receptet. Eller så kanske man mejlar eller på annat sätt skickar in sin receptbeställning.

Och då får landstinget enligt sina egna regler inte ta betalt.

Ändå har man på många håll gjort det. Det har kommit att betraktas som en slags allmän receptavgift.

”Vi har gjort fel”

– Det har visat sig att vi har gjort fel. Vi har aldrig haft någon sådan avgift i landstinget, säger samordnaren Britt Inger Söderberg.

Politikerna har aldrig fattat något beslut om receptavgift och det innebär att avgiften som tagits ut faktiskt är olaglig. De patienter som drabbats kan därför ha rätt att få tillbaka pengarna.

– Har landstingsfullmäktige inte fattat beslut om avgiften finns det ingen laglig grund för att ta ut den och då har man rätt till det, säger landstingsjuristen Stefan Jakobsson.

I hur många år den olagliga avgiften tagits ut och hur många patienter som drabbats vet ingen.

Rätten att ta ut avgift för telefonkonsultation hos läkare infördes i alla fall 1976 och 1995 lade man till telefonsamtal hos distriktssköterskor som leder till recept. Det är möjligt att man i samband med det började ta ut avgifter för så gott som alla receptförskrivningar.

Mer läsning

Annons