Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringens bidrag betalar nya polisers löner

/

Hur mycket av tillskottet från regeringen som går till polismyndigheten i Gävleborg är oklart. Men pengarna kommer väl till pass för att täcka upp underskottet och löner till de nya poliserna.

– I år kommer det fortfarande att vara lika kärvt. Men inför nästa år känns det mer positivt, säger ekonomichef Pär Rooth.

Annons

För polisen innebär de utökade resurserna 780 miljoner kronor i år och 1,1 miljarder kronor för nästa år. Men hur mycket det innebär för polismyndigheten i Gävleborg vet man ännu inte. Det är Rikspolisstyrelsen som under hösten fördelar pengarna.

Gävleborgs polismyndighet är 2,5 procent av hela landet. Men det är inte säkert att de får 2,5 procent av hela kakan.

– Det är naturligtvis positivt. För år 2009 innebär tillskottet att vi inte behöver använda den beviljade anslagskrediten, säger Pär Rooth, ekonomichef vid polismyndigheten Gävleborg.

I år har man redan sparat in på investeringar som till exempel nya fordon och utbildning. Men nästa år kanske polismyndigheten kommer på grönare kvist. Anslaget innebär bland annat att alliansregeringens löfte om att Sverige 2010 ska ha 20 000 poliser kommer att kunna uppfyllas.

– En stor del av tillskottet för 2010 går till nya polisernas löner.

1,4 miljarder kronor ska stärka rättsväsendets budget som ett extra tillskott för 2009 och 2,6 miljarder kronor tillförs permanent från och med 2010. Ökade resurser ges också till Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, domstolarna och kriminalvården.

Annons