Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regnet hjälpte fisken genom Testeboån

Annons

Sommarens regn var bra för fisken i Testeboån.

– Fisken har kunnat komma förbi kraftverket som annars är besvärligt, säger fiskevårdaren Bernt Moberg, som ser att mängden lax och havsöring har ökat väsentligt i ån.

Förra sommaren stoppades kraftverket i Strömsbro för att underlätta för laxen att vandra upp i ån. I år har det inte behövts. Förklaringen är de cirka 360 millimeter regn som fallit under juni, juli och augusti. Enligt Bernt Moberg har det varit ett betydligt större flöde i ån den här sommaren.

– Vi har väntat länge, men ifjol och i år ser vi att arbetet för laxen och öringen verkligen börjar ge resultat, säger Bernt Moberg, som tror att antalet kan öka ytterligare från något hundratal till mellan 300 och 500.

Arbetet för laxen och öringen i Testeboån är ett samarbete mellan Gävle kommun, länsstyrelsen, Fiskeriverket, Testeboåns fiskevårdsområde och Sportfiskarna.

Nu finns en fälla i Testeboån. Till nästa år tycker Bernt Moberg att det behövs en till för att bättre kunna följa utvecklingen av lax- och öringsbestånden.

– Om man får 20 i första fällan och märker dem och får 20 i den andra men ingen är märkt, då är det ju mycket fisk i ån, säger Bernt Moberg.

Mer läsning

Annons