Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga elever trots färre ungdomar

Vasaskolan har inte haft så många elever sedan 1960-talet och det talas om rekordmånga ettor på Borgarskolan. I dag är det skolstart för många gymnasielever. Allt fler börjar på högskoleförberedande program som samhäll och teknik.

Annons

Drygt 1800 elever börjar gymnasiet i Gävle i dag eller någon av de närmaste dagarna. Det är ungefär 125 färre än förra året, och elevkullarna minskar stadigt ända fram till 2015.

Men varken Borgis eller Vasa märker någon nedgång. Tvärtom. Till Borgarskolan har drygt 360 elever antagits till detta läsår. Ungefär 30 fler än de som i våras tog studenten från Borgis. Vid uppropet i dag måste ettorna delas upp i två tillfällen för att få plats. Och det beror inte bara på ny möblering i aulan.

– Med tanke på elevnedgången är det helt fantastiskt att vi har ökat vårt intag, säger Borgarskolans rektor Katarina Åkersten.

Hennes rektorskollega på Vasaskolan, Hans Hultin, är lika glad.

– Vi har vuxit i flera år. Man får gå tillbaka till mitten av 60-talet för att hitta ett tillfälle då det gick lika många elever på Vasaskolan som det gör nu. Skolan är sprängfull kan man säga, säger han.

Vasa räknar med 1090 elever i ettan till trean det här läsåret, ungefär 50 fler än i fjol. Borgis räknar med ungefär 860 elever och Polhemsskolan ungefär 1750-60 elever.

Polhem är den enda kommunala gymnasieskolan i Gävle som minskar det här året. Tappet är ungefär 100 elever.

Den förklaring som alla ger är tendensen över hela landet att elever i större utsträckning väljer program som samhäll och natur nu när gymnasieskolan gjorts om.

– I hela landet har elever varit tveksamma till yrkesprogram eftersom de inte längre ger högskolebehörighet per automatik, säger Hans Hultin.

Polhem har främst yrkesprogram, Vasa bara högskoleförberedande program och Borgis båda delar.

Förra hösten tog de kommunala gymnasieskolorna in 607 elever på natur, teknik, samhäll och estetiska. Motsvarande program i den nya gymnasieskolan ser inför höststarten ut att få 711 elever. Detta trots att det totala elevantalet alltså har sjunkit.

Mer läsning

Annons