Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga politiker hoppar av sina uppdrag

/
  • Ungefär var fjärde förtroendevald lämnar sitt uppdrag i kommunpolitiken under mandatperioden.

Var tredje förtroendevald i Gävle kommunfullmäktige har hoppat av sedan förra valet. Det är nästan dubbelt så många som genomsnittet i riket.

– Jag försöker inte övertala någon att stanna, säger Inger Källgren Sawela, oppositionsråd för Moderaterna, partiet som har flest avhopp i Gävle.

Annons

Ungefär var fjärde förtroendevald lämnar sitt uppdrag i kommunpolitiken under mandatperioden. Vissa flyttar, andra får förändrad jobbsituation och några upptäcker att uppdraget tog mer tid än de hade väntat.

Bland de sex kommuner i Gästrikland och Norduppland är avhoppen flest i Gävle. Men även i Sandviken och Älvkarleby ligger över rikssnittet.

Folke Johansson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är inte förvånad.

– Det är högre än efter tidigare val, men jag tror att det är generellt högre omsättning, mer avhopp nu än förr. Dels tror jag folk är mer benägna att sluta om det inte finns tid, men framför allt är en del nya, och en del av dem vet inte vad de gett sig in på, säger han.

Enligt Folke Johansson hänger det ihop med etableringar av nya partier eller stora valframgångar. Att just Moderater har avsagt sig förtroendeuppdraget i stor utsträckning hänger alltså ihop med att partiet gick framåt i det senaste valet och därmed fick många nya, politiskt oerfarna medlemmar uppdrag. Studier har visat att avhopp är vanligare bland nyvalda än företroendevalda med erfarenhet.

Folke Johansson har själv studerat villigheten att ta politiska uppdrag, och sett att den i princip har varit oförändrad sedan 30-talet.

– Att partierna ibland klagar är för att de ska ha yngre, kvinnor och invandrare och de typgrupperna brukar vara svårare att få ställa upp. Att få en medelålders man är inget stort problem, säger han.

I valet 2006 ökade Moderaterna från 14 till 22 procent av rösterna i Gävle. Mellan november 2006 och augusti 2009 har 31 personer lämnat kommunfullmäktige i Gävle. Elva av dem är Moderater.

Inger Källgren Sawela, partiets gruppledare i Gävle, ser inte det som något problem.

– Jag tycker det är bra att man vågar hoppa på politiska uppdrag. Sedan finns det olika anledningar till att man väljer att lämna. De unga flyttar ofta för studier, men ibland kan också arbetet som sätter hinder. Vi har haft flera som har startat företag och för en del blir det svårt att kombinera med politik. Sist var det en som hade fått så mycket jobb att hon inte hann med, och det är ju positivt för henne, säger hon.

Hon försöker inte övertala någon att stanna kvar, utan hoppas att de kanske kommer tillbaka senare om intresset finns kvar. Till valet 2010 kommer Moderaterna gå till val med en lång lista, med flera nya och unga kandidater. För att ge dem en realistisk bild av vad som väntar utökar Moderaterna den tidigare frivilla utbildningen med en obligatorisk utbildning för dem som kandiderar på vallistorna.

– Det är oerhört viktigt med utbildning för att få mer självförtroende, när massmedia frågar en, för att våga begära ordet i talarstolen och möta sina väljare, säger Inger Källgren Sawela.

Annons