Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga skulder går till kronofogden

Allt fler dras med obetalda skulder. 2008 ökade
kronofogdens ärenden om obetalda skulder med i snitt 10–20 procent i Gävleborgs län.
Trenden är tydlig i hela landet.

Annons

Lågkonjunkturen och finanskrisen har tagit ett fast grepp om Sverige och det visar sig nu i kronofogdens statistik. 2008 inkom 12 009 ansökningar om obetalda skulder som gällde invånare i Gävle. Jämfört med 2007 var det en ökning med tio procent.

I hela landet ligger ökningen på 13 procent. Sammanlagt hade kronofogden över 1 miljon ärenden om obetalda skulder förra året.

– Så många har vi aldrig haft tidigare. Vi ser att fler människor har svårt att betala sina räkningar i tid. Det är förståeligt med tanke på att det varit många varsel och uppsägningar och att räntorna har varit höga, säger Karolina Kull, pressombud för kronofogdens mellersta region.

En ljusglimt är att ansökningarna om obetalda skulder minskade eller var mycket få för unga upp till 25 år i Gävleborgs län. I Sandviken minskade antalet med 18 procent och i Gävle var ökningen endast två procent.

För Sandviken var dock den sammanlagda ökningen 11 procent.

För Hofors ökade ansökningarna med 19 procent med Ockelbo låg värst till med en ökning på 32 procent.

– Det här kommer tyvärr att hålla i sig. Vi uppmanar alla se över sin ekonomi och ha en buffert för oförutsedda utgifter, säger Karolina Kull.

Mer läsning

Annons