Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga tomma gymnasieplatser

Nu är årets gymnasieantagningar klara.
88 procent av alla som sökt till den kommunala gymnasieskolan har kommit in på sitt förstahandsval.

Annons

De slutgiltiga intagningsbeskeden skickades till de sökande i går. De kommunala gymnasieskolorna har 1 420 gymnasieplatser i årskurs ett och friskolorna har sammanlagt 450 platser att erbjuda grundskoleeleverna. Det finns fortfarande ungefär 150 lediga gymnasieplatser kvar i Gävle.

– Det är ovanligt mycket. Vi försöker anpassa antalet platser men det finns fler utbildningar i Gävle än tidigare, säger Karin Carlsson, planeringssekreterare på gymnasieintagningen.

Barn- och fritidsprogrammet, handelsprogrammet och livsmedelsprogrammet har gott om lediga platser. Men till de populäraste utbildningarna som till exempel frisör, bygg, energi och estetiskt program med musik eller teaterinriktning är det kö.

– Antalet förstahandssökande till frisör och bygg har faktiskt minskat i år men det är ändå kö dit, säger Karin Carlsson, planeringssekreterare på gymnasieintagningen.

Högsta intagningspoäng har frisör och ett specialutformat samhällsvetenskapsprogram, båda med ett medelvärde på 284.

Elever som inte har godkänt i svenska, matematik och engelska eller om deras betyg inte räcker till för det program de sökt, och om de inte vill ha en ledig plats på någon annan utbildning kan de i stället gå individuella programmet och läsa upp sina betyg.

– I år är det 150 elever från grundskolan som erbjudits plats på IV. Det är färre än förra året då 195 började på IV. Men årets siffra kan ju hinna ändras.

Åtta elever från grundskolan har ännu inte fått någon plats alls i höst. Förra året var det 21 elever.

– De har fått ett brev med en inbjudan till extra studievägledning.

I början av augusti inleds reservintagningen och den kommer att pågå hela månaden.

Mer läsning

Annons