Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordtidig premiäri Hemlingbybacken

/
  • Kanonfin snö. Snökanonerna gick för fullt i går när Friluftsfrämjandets liftpersonal hade genomgång inför den kommande säsongen.
  • Lättad Therese Hedlund. För två år sedan kunde inte Hemlingby-backen öppna alls. I år har några få dagars kyla och snö gjort att backen kan öppna tidigare än på länge.

För bara någon vecka sedan såg det inte så hoppfullt ut men så plötsligt kom kylan och snön och redan i dag öppnar Hemlingbybacken för säsongen.
– Vi var lite rädda att det skulle bli som för två år sedan då vi inte kunde öppna alls, säger Therese Hedlund, Friluftsfrämjandet.

Annons

Det var först i söndags som de tre snökanonerna kunde börja köras för fullt. Sex dagar senare kan backen öppna.

– Blir det bara minusgrader så går det snabbt, sedan har förstås snön som fallit från himlen hjälpt till, säger Therese Hedlund.

Det är Friluftsfrämjandet som driver Hemlingbybacken tillsammans med kommunen och de båda skidklubbarna Gävle Alpina och Gefle Freestyle.

Ny värmestuga

Nytt för i år är värmestugan längst ner i backen. Och den kommer nog till användning direkt, nu när kylan ser ut att ha fått ordentligt fäste.

Nytt är också att två snökanoner har blivit tre och att dessa kan köras med kallare vatten, vilket innebär att de kan användas även vid några få minusgrader. Backen i Hemlingby blir därmed allt mer snösäker.

Förra året öppnade backen på nyårsafton medan den 2005–2007 inte kunde öppna över huvud taget. Att backen i år kan öppna lagom till jullovets start är till glädje för många.

”Jättelyckliga”

– Vi är jättelyckliga över att vi kan komma igång så tidigt i år. Förhoppningsvis gör det att anmälningarna till skidskolan också kan börja komma in, säger Therese Hedlund.

Skidskolan börjar vecka fyra och riktar sig främst till barn från fyra, fem år upp till femton. Jonas Harrysson

Mer läsning

Annons