Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordtidig start för Hemlingbybacken

/
  • In i det sista pågick förberedelserna i Hemlingbybacken. Här är det Thomas Nordberg som justerar en av de tre snökanonerna innan det är dags att börja pista backen. I dag ska allt vara klart för åkning.

(Uppdaterad 4/12) Den rekordtidiga vintern gör att Hemlingbybacken i år öppnar rekordtidigt.

Från och med i dag är det fritt fram att åka.

– Det är jätteroligt! Det är nästan en månad tidigare än normalt, säger Maria Fagerlund på kultur- och fritidsförvaltningen.

Annons

I snart två veckor har snökanonerna varit igång dygnet runt i Hemlingbybacken. På dagar och kvällar är det kommunens personal som jobbat, på nätterna har frivilliga från Gävle Alpina och Gävle Freestyle tagit vid.
Deras insatser i kombination med den tidiga kylan gör att man i år kan öppna tidigare än någonsin förr.
– Att det snöat ganska mycket har inte så stor betydelse, den snön är så lätt, men kylan har gjort att vi kunnat börja tillverka snö tidigare än vanligt. Den konstgjorda snön behövs för den håller bättre och smälter inte lika lätt, säger Maria Fagerlund.
Precis som i fjol kommer det att finnas en värmestuga nedanför backen som håller öppet när liftarna är igång.
Där kan man byta om och äta medhavd matsäck. Dessutom finns grillplatser där man kan värma sig och grilla korv.
Nytt är att liftkorten går att köpa även nere på stan, på turistbyrån, och i Hemlingbystugan. Och självklart även i liftkuren.
Det blir dock en liten prishöjning i år. Dagkorten blir tio kronor dyrare och säsongskorten kostar 50 kronor mer än i fjol.
– Det är fortfarande inga hutlösa priser. Vi vill att så många som möjligt ska kunna åka, att det ska vara tillgängligt, säger Maria Fagerlund.

Mer läsning

Annons