Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Res tillbaka i tiden med hjälp av internetarkiv

Nu kan vem som helst nu se på bilder och läsa brev som skrevs för 150 år sedan.

Arkiv Gävleborg har utvecklat ett virtuellt arkiv med gamla dokument.

– Vi är glada att det är vi som fick uppdraget att skapa ett nationellt läromedel, säger Lisa Engström, arkivarie.

Annons

Arbetarrörelsens framväxt, frikyrkorörelsen och protokoll som berör kvinnors rösträtt. Ja, det är några av de dokument som allmänheten nu kan ta del av på internet. Ett nytt nationellt läromedlet som kanske i första hand riktar sig till gymnasieungdomar.

– Det är viktigt att få ungdomar att förstå att den utveckling i Sveriges historia, och det demokratiska Gävleborg som vi lever i idag, inte bara vuxit fram av sig själv. Det har funnits aktiva människor av kött och blod, som drivit på utvecklingen till vad den är idag, säger Lisa Engström.

"Folk i rörelse" är det virtuella arkiv som utvecklats av personalen på Arkiv Gävleborg. Och Arkiv Gävleborg har redan ett gott samarbete med gymnasieskolor i Gävle. Med hjälp av ett 100-tal dokument kan de följa demokratins utveckling fram till idag. Barbro Eriksson, arkivchef på Arkiv Gävleborg, hoppas att detta ska fungera som en dörröppnare och öka intresset för den här tidsepoken, bland ungdomar.

– Hela Sverige finns med, men Gävleborg är just nu lite extra representerat eftersom arkivet är skapat här, säger Barbro Eriksson.

Hon berättar vidare att oavsett om man är student, har ett intresse för historien eller vill släktforska, kan vem som helst ta del av informationen, och mer material kommer att scannas in och läggas ut på arkivets hemsida.

adressen till hemsidan är www.folkirorelse.se

Mer läsning

Annons