Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Restaurang vid ån – trots protesterna

/
  • KLARTECKEN. Socialdemokrater och moderater röstar ja till en restaurang vid Gavleån, nedanför slottet. Byggstarten sker i sommar eller till hösten.
Foto: Johan Skoog arkitektkontor AB

Restaurangen vid Slottet i Gävle ser ut att bli av, trots protester från bland annat miljöpartiet och länsstyrelsen. Men både socialdemokraterna och moderaterna tänker rösta ja till detaljplanen på bygg- och miljönämndens möte på onsdag.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat om den nya restaurangen som planeras i parken vid Slottet invid Gavleån. Enligt de preliminära ritningarna blir det en lätt och luftig byggnad med en inglasad terrass nere vid ån.

Det har dock kommit in en del kritiska yttranden på kommunens detaljplan. Länsstyrelsen påpekar att restaurangen planeras i ett område där det kan finnas fornlämningar och att sådan förekomst måste utredas innan markarbeten kan påbörjas.

Miljöpartiet tycker att det finns flera saker som talar emot planen.

Enligt partiet skulle serveringen inkräkta på en vacker och unik park- och kulturmiljö. En ny restaurang borde i stället samlokaliseras med ett nybyggt bibliotek som också planeras. Mp tycker heller inte om att några av parkens träd kan behöva tas bort.

Men åsikterna har inte lett till några förändringar i detaljplanen. Bygg- och miljönämndens ordförande Lena Lundgren, s, är positiv till planerna och hoppas få majoritet för förslaget vid nämndens sammanträde på onsdag.

– Den här platsen är utvald som mest lämplig och det blir ingen överbyggnad över ån. Jag bedömer att restaurangen är möjlig, säger hon.

Även Patrik Stenvard, m, säger att hans parti är positivt till planen och avser att rösta ja. Om så blir fallet blir det majoritet för ja-sidan. Byggstart är tänkt att ske under sommaren eller tidigt i höst.

Lars Westerberg, miljöpartiets ledamot i bygg- och miljönämnden, gick i går inte att nå för en kommentar.

Mer läsning

Annons