Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Restaurangtäta kvarter blir ännu tätare

/
 • förverkligar sin dröm. I nästan              tre år letade Ronald Erling lokaler till en egen restaurang. Nu står han redo att öppna restaurangen där även Robin Fäger och Malin Hedman ska arbeta.

Kaféet Mocca har bara funnits en månad, till helgen öppnar Texas Longhorn och dessutom finns det planer på ett nytt sushiställe i gamla Slottsateljén.

I de redan restaurangtäta kvarteren på Söder i Gävle hårdnar konkurrensen ytterligare.

Annons

Stockholm har Götgatan, och Gävle har Södra Kungsgatan. Inom ett par hundra meter finns det snart 20 matställen. Bitvis finns inte ens butiker emellan som skiljer restaurangerna och fiken från att vara grannar.

Mocca räknas fortfarande som ett nytillskott. Bara några meter därifrån, i gamla restaurang Söderbackens lokaler, pågår nu febrilt arbete inför nästa öppning. Gävlebon Ronald Erling startar Texas Longhorn Burgers & deli, som är ett franchisekoncept i en ny tappning.

– Jag har jobbat på SAS i många år och alltid hållit på med mat. När jag och min fru flyttade till Gävle kände jag att jag ville göra något nytt. Att det blev just Texas Longhorn beror på att min svåger är delägare i konceptet, säger Ronald Erling.

Det handlar om amerikansk mat, men med svenskt kött som grillas över kolbädd. Såserna tillverkas i ett centralkök i Stockholm där även en del av den förberedande matlagningen sker, som exempelvis kokningen av revbensspjäll.

Ronald Erling tog över Söderbacken efter Gävlebon Peter Westby 1 augusti. Sedan dess har en omfattande renovering ägt rum. Restaurangen har plats för 34 gäster och ska inledningsvis vara öppen kvällstid. Ronald Erling har tre heltidsanställda men söker fortfarande en kock och en pizzabagare, eftersom han från nyår vill börja använda den vedugn som finns i lokalen och baka pizza.

Det är med blandade känslor han nu förverkligar en dröm mitt i en lågkonjunktur.

– Jag har letat lokal i nästan tre år och fick nu en möjlighet att köpa lokalen. Jag känner en stor oro för att driva restaurang i det här läget för restaurangbranschen är en konjunkturkänslig bransch. Det första man slutar med är att köpa en ny bil och gå på krogen. Men samtidigt har de som inte förlorat jobbet fått det bättre, och klarar man sig ur det här står man rustad inför framtiden, säger Ronald Erling.

Men han är inte den enda som vågar satsa. De som äger och driver kafé Mocca har också planer på en sushirestaurang i gamla Slottsateljén.

– Det stämmer. Det är inte klart, men vi håller på och förhandlar om att öppna ett sushiställe där. Vi är ganska överens, men detaljer återstår, säger Magnus Nilsson, jurist på M2-gruppen i Gävle, som äger fastigheten på Hamiltongatan.

Annons