Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resurs kämpar för utförsäkrade

/
  • PROTEST. Hoforsbon Ulf Lindman och Mats Eriksson från Sandviken manifesterade utanför försäkringskassan i Gävle i går. De är båda medlemmar i föreningen Resurs som jobbar för sjuka och utsattas rätt i samhället och protesterar genom att tända ett gravljus till minne av en person som tog livet av sig efter att har utförsäkrats.

Föreningen Resurs tände i går ett gravljus utanför försäkringskassan i Gävle. Syftet var att manifestera mot det som man anser vara en systematisk utförsäkring av sjuka människor.
– Det är fel. De kan inte bara kasta ut folk rätt och slätt, säger Ulf Lindström som själv har blivit friskförklarad trots läkarintyg.

Annons

I slutet av förra året tog en person i södra Sverige sitt liv. Enligt föreningen Resurs var anledningen att personen blivit utan pengar från försäkringskassan och därför inte orkade leva.

Resurs jobbar för sjuka och utsattas rätt i samhället och vill med sin manifestation uppmärksamma att bristen på ekonomiskt stöd från försäkringskassan får svåra konsekvenser för många människor.

– Vi lär få folk att få reda på vad som händer. Det här är väl ingenting som folk tänker på förrän de drabbas själva, säger Mats Eriksson.

– Vi kommer att fortsätta med det här tills de förstår vad det är de gör. Försäkringskassan har ju slängt ut folk länge, men nu har de tagit fram storsläggan. Det är fel. De kan inte bara kasta ut folk rätt och slätt, säger Ulf Lindström.

Anledningen till att både Ulf Lindström och Mats Eriksson engagerar sig är att de själva har blivit utförsäkrade.

– Jag fick ett brev från kassan om att jag skrevs ut. 16 februari tog de pengarna ifrån mig. Då hade min läkare bett att få kontakt, men handläggaren vägrade. Jag hade läkarintyg om fullt nedsatt arbetsförmåga och var sjukskriven fram till 17 mars, säger Ulf Lindström.

Annons