Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revisorernakritiserarhälso-och sjuk-vårdsnämnden

Landstingets revisorer riktar hård kritik mot främst hälso- och sjukvårdsnämndens sätt att hantera ekonomin i fjol.
Kostnadskontrollen har varit mycket bristfällig och det har saknats nödvändig styrning och ledning.

Annons

Revisorerna tycker att det är särskilt anmärkningsvärt att landstingsfullmäktige så sent som i juni gav hälso- och sjukvården 119 miljoner kronor extra. Tanken var då att man skulle klara att hålla sig inom budget.

Men vid årets slut blev det trots extrapengarna ett underskott för sjukvården på 87 miljoner kronor.

Revisorerna anser att kostnadskontrollen varit bristfällig och att de åtgärder som vidtagits för att få ordning på ekonomin inte varit tillräckliga.

Därför riktar man en allvarlig anmärkning mot hälso- och sjukvårdsnämnden som man anser bär det största ansvaret men även landstingstyrelsen får kritik för att den inte bättre följt upp nämndens arbete.

I samband med att revisorernas kritik och årsredovisningen i går debatterades i landstingfullmäktige försvarades sig ledningen delvis mot kritiken. Man håller med om att hälso- och sjukvårdsnämnden inte fungerat bra, den har nu också lagts ned. Men landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S) pekade på att landstinget ändå i grunden är ett mycket välskött fögderi. Att kostnadsökningen jämfört med andra landsting varit låg och att man inte har några lån.

Moderaternas oppositionsråd Patrik Stenvard ansåg dock att man blundar för problemen.

– Det är en passivitet som är oroväckande. Ser man inte problemen kan man inte heller göra något åt dem.

Efter en lång debatt beslutade landstingsfullmäktige att trots kritiken bevilja landstingsstyrelsen och övriga nämnder ansvarsfrihet för det år som gått.

Annons