Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rikskrim försvarar fejkad intervju i CH-utredningen

Riksåklagaren och Rikskriminalpolisen försvarar den fejkade jobbintervjun som ledde till att en 30-årig Uppsalabo dömdes till tio års fängelse för mordbranden som förstörde CH i Gävle.

Annons

Anställningsintervjun var ett led i en infiltrationsoperation och stämde helt och hållet överens med gällande rätt, hävdar både Riksåklagaren (RÅ) och Rikskrim i yttranden till Justitieombudsmannen (JO).
Enligt Rikskrim och RÅ accepteras infiltration som metod att bekämpa brott, både i Sverige och utomlands.
Inga lagar finns
Det finns dock inga lagar som reglerar infiltration och andra så kallade okonventionella spaningsmetoder. RÅ hoppas att en pågående statlig utredning ska klarlägga var gränserna ska sättas.
JO har tidigare kommit fram till att den fejkade intervjun ”i realiteten” kan ha varit ett förhör då den misstänkte borde ha upplysts om att han var misstänkt. Intervjun kan ha skett i strid med gällande rätt, konstaterade JO.
Men JO menade samtidigt att infiltration och bevisprovokationer ”i princip” är tillåtna.
Inget tjänstefel
JO kom fram till att poliserna som gjorde intervjun inte begick ”straffbart tjänstefel” och inledde därför ingen förundersökning om brott. Däremot ska JO granska åtgärderna inom ramen för ett ordinärt tillsynsärende.
Som ett led i den granskningen har Rikskrim och RÅ yttrat sig.
Enligt Rikskrim gjordes intervjun i enlighet med vedertagen praxis för ”dolt spaningsarbete”. Då kan samtal mellan en polis och en misstänkt var helt i sin ordning utan att det anses som förhör i en förundersökning, hävdar Rikskrim.
Enda utvägen
RÅ menar att den fejkade intervjun var enda utvägen för åklagaren att få fram bevis. Annars hade han fått lov att lägga ned förundersökningen.
RÅ pekar också på att 30-åringen inte var trängd eller drogpåverkad och att de förklädda polismännen inte ställde ledande frågor om branden.

Mer läsning

Annons