Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riktiga baddare till badare

/
  • blåser. Elin Lönngren tar i med sina lungors fulla kraft för att blåsa plastleksaken framåt i bassängen.
  • bensprattel. Det plaskar och stänker när deltagarna i småbarnsgruppen gör sig redo att hoppa i vattnet.
  • njuter. Det syns verkligen hur barnen njuter av att få leka och plaska i det minst 32-gradiga vattnet.
  • veteran. Joel Hennerfors, snart fyra år, går sin fjärde termin på barnsimmet och trivs i vattnet med pappa Johan Hennerfors.
  • dyker. Vart tog barnet vägen? Många tillbringar lika mycket tid under vattnet som uppe vid ytan.

I mars 1981 startade Gävles första babysim. Så här 28 år senare har intresset inte svalnat och i går plaskades det för fullt i Valbos nyrustade badhus. Förutom att barnen får vattenvana tränas de även i sociala sammanhang.

Annons

Det är som att kliva in i ett tropiskt klimat, en vägg av fukt och värme slår emot när dörrarna öppnas till simhallen. Det tjoas och tjimmas när babygruppen avslutar sitt pass och småbarnsgruppen förbereder sig att ta plats i plurret.

Till badet i Valbo kommer varje helg 40–50 barn för att leka i det minst 32-gradiga vattnet.

I småbarnsgruppen går barn över tre år och den fungerar som förberedelse för simskolan. Deltagarna kastar sig respektlöst från kanten och i bassängen. De räds inte heller att dyka ned och hämta upp leksaker från botten.

Men för många verkar en tur i rutschkanan vara det som lockar mest. Det är vad Joel Hennerfors, 3 år, från Valbo gillar bäst. Han började som liten bebis och går nu sin fjärde termin.

Pappa Johan Hennerfors berättar att sonen även gillar att avsluta besöket med att bada bastu. Lara Urbansdotter, 2,5 år från Iggön, gillar också rutschkanan bäst medan Elin Lönngren, 3 år, från Valbo tycker att det är roligast att hoppa från kanten.

Instruktörerna Monika Persson Stål och Karin Blomqvist startade Gävles första babysimgrupper för 28 år sedan. När Strömbadet stängdes kring 1990 flyttade verksamheten till Valbo i stället.

– Det är ett fint och trivsamt badhus med bra vatten. Det gynnar också intresset som har varit stadigt genom åren, säger Karin Blomqvist och berättar att de har deltagare från sina första grupper som nu kommer med sina egna barn.

De tycker att upplevelsen ger barnen nyttig vattenvana vilket kan komma till pass i dagens samhälle där många har stugor eller båt. Dessutom tränas barnen i ett socialt sammanhang. Och så är det så klart roligt för familjen att gå på babysim. Det är fika efteråt och många föräldrar hittar nya bekantskaper.

– Det är oftast båda föräldrarna som kommer, berättar Monika Persson Stål och Karin Blomqvist.

Babysimmet drivs i regi av Svenska livräddningssällskapet i Gävleborg.

Mer läsning

Annons