Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ris och ros till Limöbåten i rapport efter olyckan

Limöbåten får både ris och ros av Sjöfartsinspektionen efter sommarens drunkningstillbud. Ombordstigningen måste bli säkrare.

Annons

Dessutom måste rederiet se till att fartyget alltid har behörig bemanning. Men personalens räddningsinsats efter olyckan var berömvärd.

Det var en 86-årig kvinna som föll ned mellan båten och kajen när hon skulle stiga ombord. Hon fick livshotande skador, men överlevde.

I sin rapport underkänner Sjöfartsinspektionen arrange-mangen på båten på två punkter. Den ena gäller ombordstigningen. Man håller med rederiet om att en lös landgång inte är lämplig. Men säkerheten är inte tillfredsställande och måste förbättras. I samband med olyckan kom det fram att kaptenen saknade fullständig behörighet att föra passagerarfartyg i Limöbåtens storleksklass. Rederiet måste förbättra rutinerna, anser Sjöfartsinspektionen.

Bortsett från dessa två punkter finner verket att det mesta fungerat bra på båten. Besättningen hade fått tydliga instruktioner hur de ska agera vid ombordstigningen. Förtöjningen hade gjorts på ett acceptabelt sätt.

Efter olyckan vidtog personalen på kort tid rätt åtgärder, anser inspektionen. Insatsen från rederiets representant på kajen, som hoppade i och drog upp kvinnan beskrivs som berömvärd.Gunnar Eriksson

Mer läsning

Annons