Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Riva läktaren bäst för Gävle”

/
  • Kommunalrådet Per Johansson, s, anser att det bästa för Gävles utveckling är att låta riva Strömvallens omdiskuterade läktare.

Alternativet med ett flervåningshotell och där Strömvallens gamla läktare rivs är det som kommunledningen helst vill ha.


– Det är definitivt det bästa för Gävles utveckling, säger kommunalrådet Per Johansson, s, vice ordförande i kommunstyrelsen.

Annons

Det är ett av de tre alternativen som inom kort skickas ut på remiss innan kommunens ledande politiker tar ställning.

Alternativet överenstämmer i stort med det reviderade förslaget som projektgruppen med folk från Gefle IF och fastighetsbolaget Fast Partner visade upp i tisdags.

Budskapet var då att Fast Partner inte vill vara med och bekosta en ny arena vid Strömvallen och utbyggt konserthus om man inte får riva den gamla läktaren.

Länsstyrelsens antikvarier hävdar att läktaren är så unik att den borde byggnadsminnesförklaras.

– Jag tycker att man ska fortsätta dialogen med länsstyrelsen och väga intressena för och emot, säger Per Johansson.

– Min uppfattning är att man ska försöka komma vidare med lösningen som Fast Partner presenterat, säger han.

Han menar att närheten till Gävle centrum är viktig liksom att idrotten och kulturen kan samlas på samma ställe. Han tror också att utbyggnaden av Konserthuset kan locka fler evenemang och kongresser.

Per Johansson pekar på möjligheten att bygga in den nuvarande läktarens fasad i den nya läktaren ut mot Kungsbäcksvägen.

– Samtidigt kan jag tycka att var tid har sin arkitektur, säger han och konstaterar att arkitekterna som Fast Partner anlitat än så länge inte visat hur vyn mot Kungsbäcksvägen kan komma att se ut i deras tappning.

De två andra alternativen som allmänheten får yttra sig om innebär att den gamla läktaren bevaras.

Det ena innebär att hela området bevaras som det är i dag.

Det andra innebär att Strömvallens läktare byggs ut på tre sidor och att Konserthuset får en mindre utbyggnad för repetitioner och liknande.

– Då får man titta på möjligheterna att bygga hotell på andra ställen i närheten, säger planeringschefen Göran Berfenstam.

Ett av budskapen vid presskonferensen i tisdags var att Fast Partner står för investeringen som antagligen når över en halv miljard kronor. Men fastighetsbolaget vill säkert få avkastning på investeringen och då krävs hyresintäkter.

Per Johansson vill eller kan inte säga vad de olika alternativen kan tänkas kosta för kommunens del.

Det diskuteras om kommunen ska sälja både Konserthuset och fotbollsarenan till Fast Partner. En modell är också att kommunen blir delägare, konstaterar Per Johansson.

– Om det blir bättre utnyttjande än i dag så vinner alla, säger Göran Berfenstam.

Mer läsning

Annons