Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgröna överger vallöfte

De rödgröna partierna satsar tio miljoner extra nästa år på ökad kvalitet i förskolorna. Samtidigt går man helt ifrån vallöftet att barngrupperna ska minskas till 15 barn per grupp.

Annons

– Vad som behövs för att öka kvaliteten ser olika ut för olika förskolor, säger Åsa Wiklund Lång (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, som menar att måttet antal barn per avdelning i sig självt inte kan mäta hur bra kvalitet en förskola håller.

Istället pratar de rödgröna nu om att se förskolan på ett modernare sätt. Man ska titta på pedagogernas kompetens, lokalernas utformning och hur stimulerande utemiljöerna är. Att se hur många barn en pedagog handhåller är en bättre indikation på kvalitet, anser de.

– Jag vill komma bort ifrån ett resonemang där man bestämmer sig för att x antal barn innebär god kvalitet överallt. Jag vill att man individuellt utifrån de olika förutsättningarna tar ställning till vad som är rimligt och sedan tittar på alla de andra kvalitetsparametrarna som finns att ta hänsyn till, säger Åsa Wiklund Lång.

Mer läsning

Annons