Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolf vet hur det känns att vara fattig

/
  • Vet hur det är. Rolf Karlsson möter många ekonomiskt svaga Gävlebor genom sitt engagemang i RFHL och det europeiska året för bekämpning av fattigdom och social utestängning. Och han har själv varit ett av de där fattiga barnen, som inte kunde få en cykel eller följa med på klassresan.

Rolf Karlsson vet hur det är att växa upp i en fattig familj, utan chans att få en cykel eller annat som var självklart för kompisarna. I dag menar han att barn i fattiga familjer riskerar att bli ännu mer utan­för, då allt mer av de ungas sociala liv sker via dator och telefoner med internetuppkoppling.

Annons

Rolf Karlsson är ordförande för RFHL i Gävle, som stöder narkotika- och läkemedelsberoende men också jobbar mot social utestängning i vidare bemärkelse. Förra året ordnade han fattigdomsseminarier och intervjuade 200 Gävlebor på temat ”Vad är fattigdom för dig?”.

– Man hamnar utanför samhället. Barnen kanske slutar gå till fotbollsträningen och säger att man har annat att göra, men i själva verket har mamma inte råd med medlemsavgiften eller att skaffa utrustning, säger han.

Tydligare än tidigare

Barn i fattiga familjer har hamnat i kläm i alla tider, men i dag syns det på ett annat sätt, menar han.

– Nu har barnen mycket av sina sociala kontakter på internet. Snart har varenda unge mobiltelefon med internetuppkoppling och då märks tydligt vem som inte är med.

Själv växte han upp i en familj med åtta syskon. De tillhörde minoriteten resande och hade knappt med pengar.

– Jag tror att jag åkte med på skolresa en enda gång. Då hade jag varit ute och snott ihop pengar själv, och sa hemma att fröken bjöd mig. Jag hade inte samma möjligheter som de andra, så jag blev utåtagerande och kriminell, säger Roger Karlsson.

I Gävle finns flera föreningar och organisationer som möter och stöttar fattiga barnfamiljer, bland dem Verdandi som har öppet hus på Vinddraget, Familjeslanten som ger rådgivning och Svenska kyrkans diakoniråd som bland annat delar ut matbidrag.

– Det kommer många ensamma mammor med barn. En hel del har inte råd med sportutrustning, mobiltelefon och dator. Barnen hamnar i kläm för att de inte har samma möjlighet som andra att följa med i samhället och det sociala livet, säger Per-Erik Lindberg på diakonirådet.

Han är kritisk till att nivåerna för olika ersättningar snarare sänks än höjs i takt med den allmänna kostnadsutvecklingen.

– Underhållsbidraget ligger stilla på 1 273 kronor i månaden. Frånvaron av en pappa ska ekonomiskt kompenseras med 1 273 kronor. Det kostar mer än så att ”driva” ett barn.

Mer läsning

Annons