Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rönnbär är både vackra och goda att äta

/
  • Blir drink? Britt Söderbäck har tidigare fryst in havtornsmos och blandat i drinkar. Kanske blir det en rönnbärsdrink nästa vecka? Syrligt, men väldigt nyttigt.

Nu lyser rönnbären upp hösten. De är vackra att titta på, nyttiga och hänger i stora klasar på träden.

– De finns överallt i år. Jag ska för första gången prova på att laga rönnbärsgelé, säger Britt Söderbäck i Andersberg.

Annons

Rönnbärens högsäsong är här och i år verkar det vara ovanligt mycket rödgula bär. Enligt gammal bondepraktik skulle det innebära att det blir mycket snö till vintern.

– Det är inte heller mycket mask i äpplena i år och det brukar också höra ihop med att det är mycket rönnbär, säger Britt Söderbäck.

Hon njuter av rönnbären när hon sitter i vardagsrummet på Snögatan i Andersberg. Bara några meter från fönstret finns två stora rönnbärsträd.

– Det är otroligt mycket rönnbär i år och de är ju så vackra, säger hon.

Britt Söderbäck går ut för att plocka rönnbär i en korg. Hon ska bjuda några väninnor på lunch och tycker att de klart lysande rönnbären är vacker bordsdekoration. Sedan ska hon för första gången pröva på att laga gelé till älgsteken.

– Hur bra det blir får vi se efteråt. Helst ska de vara frostnypta när man plockar dem, jag ska nog frysa ner lite också. Rönnbär är fulla av c-vitamin, men smakar lite beskt, säger hon.

Temperaturen under försommaren spelar roll för rönnbärssäsongen. Om det är soligt och varmt i juni så anläggs rönnbärsknopparna i tid och då fungerar pollineringen bättre.

– Den största anledning till varför det blir mycket rönnbär ett år, är att träden inte klarar av att hålla uppe mycket rönnbär flera år i rad. Så om det varit mycket rönnbär ett år så blir det troligen mindre nästa år, säger Sara Sundin, handläggare vid länsstyrelsen i Gävle.

Mer läsning

Annons