Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röntgenmetod ökar trots hög strålrisk

/
  • Att undersökningarna ökar är inte så konstigt. Datortomograferna blir allt mer avancerade och man kan göra fler undersökningar.

Allt fler patienter undersöks med datortomografi.

Fördelen är att man får detaljerade röntgenbilder som gör det lättare att upptäcka svåra sjukdomar.

Men nu varnar Strålsäkerhetsmyndigheten för att patienterna kan utsättas för alltför mycket strålning – helt i onödan.

Annons

De nordiska strålsäkerhetsmyndigheterna oroas av att antalet datortomografiundersökningar ökar så kraftigt. På drygt tio år har antalet mer än dubblerats.

En utveckling som varit till stor nytta för många patienter. Men den innebär också att allt fler utsätts för allt mer strålning.

Vid skiktröntgen av exempelvis lungorna utsätts man för ungefär tio gånger så mycket strålning som vid en vanlig lungröntgen.

Dessutom visar studier att alla undersökningar inte behövs. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten görs var femte datortomografiundersökning i onödan.

– Det är en alltför hög siffra, säger Carl Bladh-Johansson som är inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten som nu går ut och varnar för alltför generös användning av skiktröntgen.

Strålningen kan ge en förhöjd risk att man senare i livet drabbas av cancer. Det finns patienter som går igenom ganska många undersökningar och det ökar risken. Barn är också mer känsliga för strålning än vuxna.

– Vi vill absolut inte skrämma folk. Om läkaren säger att en undersökning behövs ska man absolut inte undvika att göra den. Men vi vill att sjukvården ska göra vad den kan för att se till att alla undersökningar verkligen är berättigade, säger Carl Bladh-Johansson.

I vissa fall kanske undersökningen inte behöver göras alls då den ändå inte påverkar behandlingen. I andra fall kanske man kan välja andra undersökningar, exempelvis ultraljud eller magnetkamera som inte ger någon strålning.

Mer läsning

Annons