Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rot-bidraget sänks: ”8 300 jobb hotas”

/
  • De vita jobben minskar, medan de svarta ökar. Det fruktar byggbranschen ska bli resultatet när rotbidraget sänks efter nyår.

Nytt badrum eller nytt kök? Skynda på. Efter nyår sänks rotbidraget. Det stärker statskassan men öppnar för svartjobb.

Annons

Under 2014 köpte över en miljon svenskar rottjänster för nästan 17 miljarder kronor. Sedan det nuvarande rotbidraget infördes 2009 har mer än två miljarder betalats ut till privatpersoner i Gävleborg som renoverat sina bostäder. Halva arbetskostnaden har direkt kunnat strykas på fakturan. Nu sänks nivån till 30 procent.

– För oss är det nödvändigt att göra om vårt kök före nyår. Det kommer ändå att landa på ett sexsiffrigt belopp med inköpen av inredning och vitvaror, säger en villaägare i Gävle.

– Just nu är varje dag inbokad med jobb, men i januari och februari är det helt tomt, säger en snickare med eget företag i Gävle.

Regeringen tycker att subventionerna blivit alldeles för dyra och att de är ojämlika. Nästan 90 procent av de som 2013 gjorde rotavdrag i Gävleborg hade en taxerad årsinkomst på mer än 800 000 kronor, visar siffror från SCB. De inskränkningar i rot och rut som nu föreslås beräknas fylla på statskassan med nästan sex miljarder varje år.

Opinionen bland konsumenter och byggföretag är stor, men beslutet ligger fast om inte den havererade Decemberöverenskommelsen, DÖ, ändrar förutsättningarna.

Anders Hansson representerar branschorganisationen Sveriges Byggindustrier i Gävle. Han tycker att den rödgröna regeringen räknar fel.

– Den stora fördelen med rotbidraget är att efterfrågan på svarta jobb har minskat helt. Vi räknar i stället med att över 20 000 vita jobb skapats. Rot har också varit självfinansierad. Det är mer skattepengar som gått tillbaka till statskassan än som gått ut.

Han anser att rot haft en annan fördel. Branschen har sanerats från lycksökare med grumlig kvalitet och tveksamma anställningar som haft kvittolösa uppdrag som affärsidé. En sänkning kan locka dem tillbaka, medan de som haft alla papper i ordning kan tvingas säga upp anställda.

Ökad efterfrågan på svarta jobb innebär också att andelen skattekronor minskar.

– Att jobb försvinner talar ju emot arbetslinjen, säger Anders Hansson.

Sveriges Byggindustrier har i en rapport beräknat att 8 300 arbetstillfällen hotas genom regeringens förslag.

Om byggföretag med inriktning på konsumentmarknaden fruktar en kommande lågkonjunktur så är det betydligt gladare tongångar på den kommersiella sidan.

Flera stora byggprojekt planeras som bekant; Hemlingby, Gavlehov och Gävle Strand för att bara nämna några.

– För länet och särskilt Gävles del ser det riktigt bra ut, säger Anders Hansson.

De pengar som sparas på det sänkta rotavdraget ska användas för att bygga nya bostäder, har finansminister Magdalena Andersson, S, deklarerat.

Moderaterna å sin sida vill i sin skuggbudget återställa båda subventionerna och dessutom införa rutavdrag på flyttjänster vilket skulle ge 1 000 jobb.

Mer läsning

Annons